Báječné záviny z listového těsta

Záviny nemusí být jen sladké, i slané stojí za to. Dnes budeme v kuchyni zavinovat. Slané záviny jsou skvělou lahůdkou a osvěží váš jídelníček. Příprava těchto dezertů je snadná a rychlá, takže vám mohou pomoci i děti. A výhodou je, že zbytek víkendu můžete odpočívat. A kdo by za to nebyl rád, že?

#damejidlo-siroky 

Chřestový závin s jahodami a domácí šlehačkou

Chřest podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, pomáhá zabránit či zastavit růst rakovinných buněk a také zrychluje metabolismus. Má antioxidační účinky, pročišťuje ledviny, také má jemný projímavý účinek a dokonce působí i močopudně, což pomáhá odvodnit organismus.

Doporučuje se pravidelně konzumovat při revmatismu, artritidě či při překyselení organismu. Působí jako prevence proti chudokrevnosti a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Také je vhodný pro těhotné ženy, u kterých podporuje správný růst a vývoj plodu.


Záviny se sýrem a houbami

Houby pomáhají s vylučováním cholesterolu, takže tím vlastně snižují jeho množství v těle. Také posilují naši imunitu a díky selenu působí jako prevence proti vzniku nádorů či makulárních degenerací.


Zmírňují deprese, migrény a pomáhají s léčbou srdečních chorob. Jsou bohaté hlavně na vitamíny skupiny B, které se při vaření uvolňují. Proto byste pak tu vodu z vaření či z namočených sušených hub měli určitě dále využít. Hlavně ji nevylévejte.

Závin s kyselým zelím

Kysané zelí má spoustu výhod a jednou z nich je obrovské množství vitamínu C, kterého je v kysaném zelí víc než v syrové variantě. Dále v něm najdete vitamíny A, E a K. Kysané zelí je bohaté i na kyselinu listovou, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu a draslík.


Obsahuje i inositol, což je látka, která pomáhá zrychlit metabolismus a má pozitivní účinky i na svaly a mozkovou činnost. Díky látkám vznikajícím při kysání, které nazýváme izotiokyanáty, působí jako prevence proti vzniku rakoviny prsu, plic, tlustého střeva i jater.


#chefparade-siroky 

přidejte na:

17. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář