Bezlepková dieta není konec světa!

Bez lep ko vá dieta...

Tak zní ortel úpravy jídelníčku mnohých z vás a nemusí se jednat nutně jen o jedince, kteří trpí celiakií. Podobné doporučení mají i nositele dalších chorob nebo intolerancí. 

V posledních letech je gluten free lifestyle i hodně trendy, ale tento článek je věnován spíše lidem, kteří v této situaci nejsou moc spokojení a není to jejich volba.

Takže, pokud přijdete domů s tím, že teď budete muset vysadit lepek, začnete tu zdánlivě nekonečnou cestu poznání a čtení (ano čtení, protože místo knih budete po večerech bloudit v supermarketech, číst složení jednotlivých výrobků a nevěřícně kroutit hlavami). 

 

První závan hrůzy, které ochromí každého nového bezlepkáře.. žádné pečivo (!!!). 

Rohlíky s máslem a šunkou, sýrové housky, slaninové rohlíky, máslové croissanty. Sbohem. 

 

Nevěšte hlavu :) Na snadě jsou hned tři příznivé výhledy!

1) Můžete si péct vlastní pečivo (a recept na něco osvědčeného přihrát na web srecepty.cz) anebo 2) kupovat pečivo bezlepkové (z nejznámějších například Schär), které se ale dost prodraží a jeho chuť je občas přímo nesnesitelná (doporučuju tyhle pečiva zapékat jako toasty se šunkou, sýrem, máslem, rajčatovou polpou, bazalkou, avokádem, vejcem...pro mě jediná snesitelná úprava) případně třetí, moje nejoblíbenější, varianta 3) přestat jíst pečivo. A věřte mi, člověk si zvykne na všechno. Na míchaná vajíčka se salátem bez pečiva. Na párky bez rohlíku. Na guláš bez chleba. Fakt

(Jediné, co je pro mě dost velký problém je tatarák.. ten jako k "polystyrenovým" chlebům ani jiným náhražkám moc nejde.)

Leč, na světe je přece krásně a máte neuvěřitelné možnosti dalších věcí, které jíst můžete!

Nepřípouštějte si, že si něco odpíráte a odměňte se za to, jak to skvěle zvládáte :)

 

Máte rádi maso? Paráda!! Maso na grill, pečené, vařené, smažené. Úplně bez problému. Řízek? Dejte si! Bezlepková mouka (třeba Jizerka), vejce a kukuřičná strouhanka (je mimochodem mnohem lepší než ta normální). 

Zkuste třeba recept na parádní pečené kuře :P -> https://srecepty.cz/kure-pecene-v-podmasli

 

Nemáte rádi maso? Nevadí! Máme zeleninu. A kolik! Syrová, vařená, dušená, na páře, smažená. 

Dejte si, co hrdlo ráčí. Ideální pro milovníky polévek a omáček. Není ani nutné ani cool v moderní gastronomii zahušťovat moukou (pokud se nebavíme o jíšce, kterou lze ale taky udělat z bezlepkové mouky - teda aspoň myslím :D), ale zahušťujte zeleninou. Rozmixovaný brambor, mrkev, celer. Je libo špagety? Opět můžeme s důvěrou sáhnout po zelenině, cuketové špagety jsou prostě top.

Jako tip doporučuju trošku upgradovanou klasiku, dušenou mrkev v mojí úpravě pro celiaky i nesnášenlivce laktózy či mléčné bílkoviny :) -> https://srecepty.cz/dusena-mrkev-s-hraskem-a-kokosovou-smetanou

Jste pizzoví? Já taky. Bezlepková pizza má mnoho podob a můžete použít tisíc receptů, abyste zjistili, který vám nejvíc vyhovuje. 

Pro začátek můžete zkusit tenhle -> https://srecepty.cz/bezlepkova-italska-pizza

 

Dezerty a sladké? Není problém! Cheesecake se základnou z bezlepkových sušenek, smetanové nebo kešu dezerty anebo staré dobré čokoládové dorty. 

Jako třeba Caprese dort na našem webu -> https://srecepty.cz/dort-caprese-vhodny-pro-bezlepkovou-dietu

Ideální cestou je, když místo náhražek klasických jídel prostě změníte směr a začnete se stravovat opravdu jinak, takže výše uvedené vůbec řešit nebudete :) ale to asi ze dne na den a bez bolesti udělat nejde. 

 

A ještě na závěr něco příjemného, vysazení lepku (i lifestylově na nějakou dobu) má prostě nezpochybnitelné vizuání výsledky na stavu vaší pleti, pocitově na stavu zažívacího traktu a především na postavě. Pokud tedy rohlík s máslem nevyměníte za tabulku čokolády denně. 

 

Bezlepková dieta i jakékoli další omezení ve stravování sice může být do určité míry nekomfortní, ale zároveň to otevře vaši kreativitu a nové možnosti stravování a vaření.

 

Tak se toho nebojte a naučte se mít rádi to všechno, co máte k dispozici namísto lamentování nad tím, že si nemůžete dát ke snídani rohlík :) 

přidejte na:
Lucie

16. 05. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář