Brokolice na 4 způsoby

Brokolice je košťálová zelenina příbuzná květáku. Obsahuje velké množství vitamínů C, E, B a minerálních látek jako jsou draslík, vápník, fosfor či vláknina. Podporuje zdraví pokožky, očí, srdce, dokonce léčí žaludeční vředy, také ochraňuje lidský organismus proti toxickým a rakovinotvorným látkám.

 

Tato zelenina se těší velké oblibě hlavně díky jejímu nízkokalorickému složení. Je tedy vhodnou volbou při držení diet. Můžete se s ní setkat v polévkách, omáčkách, salátech nebo v zapečené podobě se sýrem. Mimo tyto známější varianty máme pro vás připraveny i další způsoby, jak s brokolicí naložit.

Brokolice jako mozeček

Brokolici je nejlepší konzumovat v syrové podobě. Pokud jí tedy chcete zachovat v tomto stavu, ale přesto jí podávat v tepelně upravené podobě, měli byste vyzkoušet postup vaření brokolice na páře. 

 

Dávejte si pozor už při samotném výběru. Barva by měla být zelenomodrá až tmavě zelená. To svědčí o tom, že obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů. Pokud se její barva nachází v žluté či hnědé barvě, neberte ji.

Brokolice zapečená v bešamelu

Bešamel se vyrábí z tmavé máslové jíšky, která se zalije mlékem. Následně se rozšlehá, povaří a dochutí. Může sloužit jako základ mnoha dalších omáček, ale lze jí podávat i bez dalších úprav. Obzvláště se hodí k masu nebo těstovinám.

 

Na dochucení se často používá muškátový oříšek. Jeho mírně hořké, kořenité aroma zjemňuje zeleninové pokrmy. Hodí se do zapečených sýrů, vy se ale můžete přesvědčit o tom, že se hodí i k této košťálové zelenině.

Brokolicová polévka

Mléčný výrobek vyráběný fermentací. To je zakysaná smetana. Obsahuje bílkoviny a minerální látky jako je draslík, sodík, hořčík, vápník, dále vitamíny skupin B i C.

 

Své využití nachází často ve studené kuchyni jako surovina v nepečených dortech, zálivkách či jogurtech. V teplé kuchyni své využití nachází hlavně mezi omáčkami nebo polévkami. Jak na tu brokolicovou se smetanovým základem?

Brokolicové bramboráčky

Ovesné vločky jsou obilný výrobek, který vzniká rozdrcením napařených ovesných zrn. Jsou bohaté na bílkoviny, vápník, železo, fosfor, lecitiny, také vitamíny B a E. Patří mezi lehce stravitelné, rozpustné vlákniny. Pomáhají snižovat krevní tlak, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, také podporují nervovou soustavu.

 

Připravují se z nich müsli, celozrnné pečivo nebo ovesné kaše spadající do kategorie zdravé výživy. Zkuste je použít jako základ pro tyto bramboráčky.
přidejte na:
Šéfredaktor

31. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář