Byliny na detoxikaci těla (2. díl)

V prvním díle jsme psali o tradičních bylinách, které na detoxikaci organismu zná nejspíš většina z vás. Dnes se podíváme na méně tradiční přírodniny, jejichž účinky vás určitě ohromí stejně jako nás. Vybrali jsme hned čtyři tipy, které vám zlepší imunitu, vitalitu a zajistí i lepší náladu.

SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA

Naši předci sedmikrásce chudobce říkali husí kvítko. Přestože je tato květina nenápadná, má velkou moc. Květy Byliny na detoxikaci těla (2. díl) sedmikrásek můžete jíst čerstvé přímo na louce, ale přidávají se i do salátů nebo je můžete nasypat na chléb s máslem. Do salátů můžete sbírat i listy, a květy použít na ozdobu.

BŘÍZA BĚLOKORÁ

Pomáhá při vyplavování jedů z těla, léčí záněty průdušek, onemocnění ledvin, jater a trávicí soustavy. Na jaře je březová voda lepší než opěvovaná voda kokosová. Čerstvá míza z břízy je oslavovaná díky svým skvělým detoxikačním účinkům. Zásadní účinky mají ale i mladé listy tohoto stromu.

 Byliny na detoxikaci těla (2. díl) ŘEBŘÍČEK OBECNÝ

Říká se mu také myší ocásek a sbírá se vždy jen v květu. Mladé listy lze přidat do salátu. Řebříček podporuje čištění těla, ovšem nejčastěji ve směsích s jinými bylinkami.
Na bylinkovou směs na hubnutí budete potřebovat 2 díly krušinové kůry olšové, 1 díl natě řebříčku obecného, 1 díl violky trojbarevné a 1 díl plodu kmínu. 1 lžíci směsi vařte 5 minut v 1/2 litru vody a pak 10 minut louhujte. Rozdělte na 3 šálky denně a pijte vždy před jídlem.

ŠŤOVÍK KYSELÝ

Pro jeho velký obsah kyseliny šťavelové jej můžeme sníst jen 100 g denně. Přidáváme ho do salátů, nakyslých polévek, zejména do boršče, či do tvarohových pomazánek. Mladé listy mají svěží citronovou chuť, která se hodí také do bylinkového másla, tvarohu nebo jogurtu. Šťovík osvěží, dodá energii a uhasí žízeň, čistí střeva a krev a pomáhá překonat jarní únavu.

přidejte na:
BB

08. 06. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář