Čaje nejen ze sáčku

Jedna z možností využití ovoce je jeho usušení. Díky tomu vydrží delší dobu a nepřijde o své výživové hodnoty. Jeho následné použití přichází během nedostupnosti. Mimo to se přidává jako doplněk k ovocným směsím moučníků a pečiv, ale také se dá přidat k obilninám tvořící snídani (cereálie, ovesné vločky a další). Nebo jako menší svačinka během dne. Čerstvé i sušené ovoce má časté využití mezi čajovými nápoji, ale nemyslíme ty ze sáčku. Zkuste domácí varianty nesušených čajů, které vydrží po celou dobu vánočních svátků. 

#damejidlo-siroky 

Vánoční pečený čaj

Základem pečeného čaje je ovoce. Mezi zvolenými kousky by se měl nacházet alespoň jeden kyselejší druh. Nebude ale vadit, když se zcela vynechá. Kombinace můžete tvořit dle vlastní chuti a ovoce, které doma máte. Ve formě čerstvých kousků nebo zmražených. Výslednému produktu nijak neublížíte.

V tomto případě tvoří kombinaci jablka, třešně, jahody a borůvky. Použité ovoce můžete využít při pozdějším pečení, v dezertech nebo jen tak sníst na posezení. Naopak výsledná šťáva se stane delikátním základem pro váš čaj. Doprovodem bude sladká vůně, která provoní celou místnost.



Zavařený hruškový čaj

Hruška je jedním z druhů ovoce, které je celosvětově známé a dostupné. Látky obsažené v hruškách napomáhají vylučovat z těla těžké kovy a jedovaté látky. Jsou bohaté převážně na vitamín B, ale najdeme v nich i menší množství vitamínu C. Dále také látky jako jsou draslík, sodík, zinek, vápník a jiné.

Mají využití v hlavních chodech, moučnících, ale i nápojích s alkoholem i bez. V kombinaci se zázvorem si můžete z pár hrušek vyrobit zásobu sladkého, ale zdravého čaje.







Čaj se zázvorem

Zázvor je znám hlavně díky své aromatické a výrazné, štiplavé vůni, kterou má na svědomí gingerol. Díky tomu každému nezachutná. Lze to změnit.
Využití zázvoru je časté hlavně při nachlazeních. Nastrouhá se do teplého nápoje (nejlépe čaje) a v této formě se pije. Slouží také jako prevence proti nachlazení. Aby vám zázvor zachutnal, tak je nutné použit jeho menší množství. Změnu pocítíte okamžitě po ochutnání. Zjistíte, že vám nakonec zachutná. Můžete to rovnou vyzkoušet na tomto zázvorovém čaji s medem. 




#chefparade-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

22. 12. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář