Cibulové recepty

Bez cibule se správná kuchařka jen těžko obejde. Jídlům dodává nejen výbornou chuť, ale i výrazné aroma. Nemusíme ji však využívat jen k dochucení. Můžeme z ní vytvořit spoustu zajímavých a lahodných pokrmů.



Mrkev je kořenovou zeleninou a v kuchyni používáme hlavně její kořenovou část. Jen výjimečně používáme i její nať. Věděli jste, že mrkev nemusí mít typicky oranžovou barvu? Původní odrůda byla totiž černá. Tu oranžovou vyšlechtili až v 17. století.


Je bohatá především na beta-karoten a snižuje riziko vzniku rakoviny. Zrychluje metabolismus, má antioxidační účinky a v kuchyni má skutečně mnohostranné využití. Zajímavé je, že oproti jiným druhům zeleniny, skrývá mnohem více vitamínů, když je uvařená či dušená.

Cibule plněná mletým masem

Petrželka je velmi populární bylinkou, kterou lze snadno vypěstovat na zahrádce či v domácnosti. Někdy jí říkáme kudrnka díky kadeřavým lístkům, které ji zdobí. Pokud trpíte nedostatkem železa, dopřejte si 3 svazky její natě denně. Petrželka si hravě poradí i s únavou, šeroslepostí i se špatnou náladou či problematickým zažíváním.

Pečené kotletky se šalotkami, rozmarýnem a tymiánem

Šalotka je druh cibule, která svou chutí výrazně připomíná cibuli v kombinaci s česnekem. Může být zbarvená do zlaté až karamelové barvy, ale stejně tak může být i vínové barvy. Tvar může mít podobný jako cibule, nebo je podlouhlá.


Podporuje růst vlasů a je bohatá především na vitamín C, vonné a štiplavé silice a další minerální látky. V kuchyni ji využíváme k přípravě omáček, masa, hub, zeleniny, salátů či polévek, ale hodí se i k mořským plodům. Můžete ji také konzumovat jen tak opečenou.

přidejte na:
Šéfredaktor

11. 09. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář