Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Den matek

Teprve před chvílí nám skončily svátky jara – Velikonoce, ale ani jsme se nenadáli a je tady další důvod k oslavě, tentokrát Den matek. Tento svátek připadá již tradičně na druhou květnovou neděli, což je pro většinu z nás den volna, a tak by se slušelo udělat našim maminkám pěkný sváteční den.

Myslím, že nejsem sama, kdo každý rok vymýšlí, čím jí udělat radost tentokrát. Nějaká ta kytička, či jiná drobnůstka je samozřejmostí, ale proč to pro tentokrát neudělat originálněji? Už od školky všichni víme, že našim blízkým udělá největší radost dárek, který je vlastnoručně vyrobený. Tak proč neskloubit příjemné s užitečným a našim maminkám neuvařit něco dobrého? Nemusíme zrovna vyvařovat jako na královskou hostinu, stejně tak nemusíme k mamince pospíchat hned brzo ráno, abychom ji nachystali snídani. Myslím, že bohatě postačí, když jí pozveme domů na skromný, ale chutný oběd.

Sváteční oběd nemusí hned znamenat, že se budeme trápit s přípravou svíčkové, nebo s podobně složitou a časově poměrně náročnou omáčkou. Spíš bychom mohli sáhnout po receptu z nějaké cizokrajné kuchyně, kterou maminka nezná, a tím jí trochu rozšířit obzory. A taky se tím vyhnete připomínkám typu: „A dala jsi tam přesně to koření, co tam dávám já??“ apod. Já doporučuji, abyste udělali například Lasagne. Příprava není příliš složitá a úspěch je zaručen. Ale fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže pokud si troufnete, můžete zkusit třeba i Sushi nebo Kebab.

Pokud tedy zvládnete hlavní chod, měla by následovat sladká poobědová tečka. Jako zákusek bych doporučila nějakou ověřenou klasiku, nejlépe právě tu, kterou jste se naučily od maminky. Uděláte jí tím radost hned dvojí – za prvé sladká tečka po dobrém obědě, za druhé bude mít radost, že vás něco dobře naučila. Ideální je například hrníčková bábovka, do které můžeme navíc přidat nastrouhaná jablka, aby byla vláčnější.

Nyní už nezbývá než držet vám palce při výběru jídel i při samotném vaření. Dobrou chuť!

Fotogalerie

Barbora Šumná

09. 05. 2014

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře