Maki sushi

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

40min
Čas vaření
10min

Celkový čas

50min

Porce


Nutriční hodnoty

820 kalorií
0.0g cukrů
13.0g tuků
23.0g bílkovin


Příprava

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme 250ml vody. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm) Vodu s rýží přivedeme k varu a chvíli povaříme, přibližně 3-5 minut. Po max. pěti minutách rýži z ohně odstavíme, přikryjeme a necháme odpočívat dalších 10 minut. Voda se do rýže vsákne. Po deseti minutách zalijeme octem, jemně promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme mírně vychladnout.
Mezitím si připravíme ratanovou podložku (kdo nemá, může i bez ní), na kterou položíme sušenou mořskou řasu. Vlhkýma rukama rozprostřeme rýži v tenké vrstvě po celé řase. Doprostřed klademe vodorovně krabí tyčinku, pomažeme wasabi pastou a posypeme praženými sezamovými semínkami. Pomocí podložky, nebo rukou řasu zarolujeme. Během rolování pořádně utlačíme, aby byla rolka pevná. Poté ji nakrájíme na silnější kolečka.
Stejný postup opakujeme i při druhé řase, pouze s tím rozdílem, že místo krabích tyčinek dáme mango a kousky tuňáka. Opět zabalíme a nakrájíme.
Z jedné rolky výjde přibližně 5ks sushi.
Sushi poklademe na talířek a vedle něj přidáme wasabi pastu, nakládaný růžový zázvor a do mističky zvlášť nalijeme sojovou omáčku.
Při konzumaci si každý volí ostrost sojové omáčky pomocí wasabi pasty, kterou v omáčce rozmícháme. Kousky sushi si potom namáčíme v sojové omáčce a zajídáme zázvorem.

Tip k receptu

Nelekněte se, že rýže lepí, neznamená to, že je rozvařená. Sushi rýže správně lepit má.
Do rolky můžete dát jako obměnu lososa, nebo avokádo. Každý podle chuti. U sushi je dobré, že si jej každý může připravit dle své chuti.

přidejte na:
Sonia005

16. 05. 2011

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
toto asi skušať nebudem

hanka 11. 08. 2019, 17:46

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Sushi takhle v žádném případě nemá vypadat!! Neníé to žádná roláda! Rýže má být max do poloviny řasy (většinou se dělá celá rolka jen z poloviny řasy). Když dáváte recept na web s fotkami měl by také nějak vypadat :-))

adla 02. 01. 2012, 19:27

Sonia005
To je moje první sushi, dnes již vypadá jinak, ale klidně se ráda podívám i na Vaši fotku. Ráda se poučím, jak se to dělá :-)

Sonia005 02. 01. 2012, 19:31

Vulpeja :-)
Napoprvé bych řekla, že celkem v pohodě ;o)Jsem zvědavá na svoje "veledílo". :-)) Nicméně mě zajímá, kde se dá sehnat řasa a jestli se před balením nějak upravuje..

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:24

Sonia005
Řasu kupuji buď v Tescu nebo na japamania.cz - vesměs vše tam kupuji. Nijak se před tím neupravuje, jen vytáhne z obalu, lesklou stranou nahoru a kladete rýži. Nechat kousek od kraje volno, aby se mohla řasa pěkně "uzavřít".

Sonia005 17. 02. 2012, 12:26

Vulpeja :-)
Musím vyzkoušet, už se těším...

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:31

Chybějící obrázek
Podle me je jedno jak to vypada hlavne kdyz to chutna.. nikdo neni dokonaly ani vy adlo

Simča Vítů 07. 02. 2016, 11:36