Maki sushi

Obtížnost

Čas přípravy

40min
Čas vaření
10min

Celkový čas

50min

Porce


Nutriční hodnoty

820 kalorií
0.0g cukrů
13.0g tuků
23.0g bílkovin


Příprava

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme 250ml vody. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm) Vodu s rýží přivedeme k varu a chvíli povaříme, přibližně 3-5 minut. Po max. pěti minutách rýži z ohně odstavíme, přikryjeme a necháme odpočívat dalších 10 minut. Voda se do rýže vsákne. Po deseti minutách zalijeme octem, jemně promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme mírně vychladnout.
Mezitím si připravíme ratanovou podložku (kdo nemá, může i bez ní), na kterou položíme sušenou mořskou řasu. Vlhkýma rukama rozprostřeme rýži v tenké vrstvě po celé řase. Doprostřed klademe vodorovně krabí tyčinku, pomažeme wasabi pastou a posypeme praženými sezamovými semínkami. Pomocí podložky, nebo rukou řasu zarolujeme. Během rolování pořádně utlačíme, aby byla rolka pevná. Poté ji nakrájíme na silnější kolečka.
Stejný postup opakujeme i při druhé řase, pouze s tím rozdílem, že místo krabích tyčinek dáme mango a kousky tuňáka. Opět zabalíme a nakrájíme.
Z jedné rolky výjde přibližně 5ks sushi.
Sushi poklademe na talířek a vedle něj přidáme wasabi pastu, nakládaný růžový zázvor a do mističky zvlášť nalijeme sojovou omáčku.
Při konzumaci si každý volí ostrost sojové omáčky pomocí wasabi pasty, kterou v omáčce rozmícháme. Kousky sushi si potom namáčíme v sojové omáčce a zajídáme zázvorem.

Tip k receptu

Nelekněte se, že rýže lepí, neznamená to, že je rozvařená. Sushi rýže správně lepit má.
Do rolky můžete dát jako obměnu lososa, nebo avokádo. Každý podle chuti. U sushi je dobré, že si jej každý může připravit dle své chuti.

přidejte na:
Sonia005

16. 05. 2011

Další recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
toto asi skušať nebudem

11. 08. 2019, 17:46

Přidat komentář
Chybí obrázek
Sushi takhle v žádném případě nemá vypadat!! Neníé to žádná roláda! Rýže má být max do poloviny řasy (většinou se dělá celá rolka jen z poloviny řasy). Když dáváte recept na web s fotkami měl by také nějak vypadat :-))

adla 02. 01. 2012, 19:27

Sonia005
To je moje první sushi, dnes již vypadá jinak, ale klidně se ráda podívám i na Vaši fotku. Ráda se poučím, jak se to dělá :-)

Sonia005 02. 01. 2012, 19:31

Vulpeja :-)
Napoprvé bych řekla, že celkem v pohodě ;o)Jsem zvědavá na svoje "veledílo". :-)) Nicméně mě zajímá, kde se dá sehnat řasa a jestli se před balením nějak upravuje..

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:24

Sonia005
Řasu kupuji buď v Tescu nebo na japamania.cz - vesměs vše tam kupuji. Nijak se před tím neupravuje, jen vytáhne z obalu, lesklou stranou nahoru a kladete rýži. Nechat kousek od kraje volno, aby se mohla řasa pěkně "uzavřít".

Sonia005 17. 02. 2012, 12:26

Vulpeja :-)
Musím vyzkoušet, už se těším...

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:31

Chybí obrázek
Podle me je jedno jak to vypada hlavne kdyz to chutna.. nikdo neni dokonaly ani vy adlo

Simča Vítů 07. 02. 2016, 11:36

Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.