Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Maki sushi

Obtížnost Čas přípravy
40min
Čas vaření Celkový čas Porce
10min 50min
Nutriční hodnoty
820 kalorií 0.0g cukrů 13.0g tuků 23.0g bílkovin

Příprava

Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme 250ml vody. (Kdo má rýžovar, udělá rýži v něm) Vodu s rýží přivedeme k varu a chvíli povaříme, přibližně 3-5 minut. Po max. pěti minutách rýži z ohně odstavíme, přikryjeme a necháme odpočívat dalších 10 minut. Voda se do rýže vsákne. Po deseti minutách zalijeme octem, jemně promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme mírně vychladnout.
Mezitím si připravíme ratanovou podložku (kdo nemá, může i bez ní), na kterou položíme sušenou mořskou řasu. Vlhkýma rukama rozprostřeme rýži v tenké vrstvě po celé řase. Doprostřed klademe vodorovně krabí tyčinku, pomažeme wasabi pastou a posypeme praženými sezamovými semínkami. Pomocí podložky, nebo rukou řasu zarolujeme. Během rolování pořádně utlačíme, aby byla rolka pevná. Poté ji nakrájíme na silnější kolečka.
Stejný postup opakujeme i při druhé řase, pouze s tím rozdílem, že místo krabích tyčinek dáme mango a kousky tuňáka. Opět zabalíme a nakrájíme.
Z jedné rolky výjde přibližně 5ks sushi.
Sushi poklademe na talířek a vedle něj přidáme wasabi pastu, nakládaný růžový zázvor a do mističky zvlášť nalijeme sojovou omáčku.
Při konzumaci si každý volí ostrost sojové omáčky pomocí wasabi pasty, kterou v omáčce rozmícháme. Kousky sushi si potom namáčíme v sojové omáčce a zajídáme zázvorem.

Bulb Tip k receptu

Nelekněte se, že rýže lepí, neznamená to, že je rozvařená. Sushi rýže správně lepit má.
Do rolky můžete dát jako obměnu lososa, nebo avokádo. Každý podle chuti. U sushi je dobré, že si jej každý může připravit dle své chuti.


Přidat na Pinterest
Sonia005

16. 05. 2011, Recept navštíven: 3695x


Přidat recenzi
Přidat komentář
Thumb
Sushi takhle v žádném případě nemá vypadat!! Neníé to žádná roláda! Rýže má být max do poloviny řasy (většinou se dělá celá rolka jen z poloviny řasy). Když dáváte recept na web s fotkami měl by také nějak vypadat :-))

adla 02. 01. 2012, 19:27

Sonia005
To je moje první sushi, dnes již vypadá jinak, ale klidně se ráda podívám i na Vaši fotku. Ráda se poučím, jak se to dělá :-)

Sonia005 02. 01. 2012, 19:31

Vulpeja :-)
Napoprvé bych řekla, že celkem v pohodě ;o)Jsem zvědavá na svoje "veledílo". :-)) Nicméně mě zajímá, kde se dá sehnat řasa a jestli se před balením nějak upravuje..

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:24

Sonia005
Řasu kupuji buď v Tescu nebo na japamania.cz - vesměs vše tam kupuji. Nijak se před tím neupravuje, jen vytáhne z obalu, lesklou stranou nahoru a kladete rýži. Nechat kousek od kraje volno, aby se mohla řasa pěkně "uzavřít".

Sonia005 17. 02. 2012, 12:26

Vulpeja :-)
Musím vyzkoušet, už se těším...

Vulpeja :-) 17. 02. 2012, 12:31

Simča Vítů
Podle me je jedno jak to vypada hlavne kdyz to chutna.. nikdo neni dokonaly ani vy adlo

Simča Vítů 07. 02. 2016, 11:36

Facebook komentáře