Maki sushi
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze všeho nejdříve si připravíme rýži, kterou vyplachujeme v sítu tak dlouho, dokud nám z ní neteče čirá voda. Poté vložíme do hrnce a zalijeme 250ml vody (kdo má rýžovar, udělá rýži v něm). Vodu s rýží přivedeme k varu a chvíli povaříme, přibližně 3-5 minut. Po max. pěti minutách rýži z ohně odstavíme, přikryjeme a necháme odpočívat dalších 10 minut. Voda se do rýže vsákne. Po deseti minutách zalijeme octem, jemně promícháme a přikryjeme pokličkou. Necháme mírně vychladnout.
Mezitím si připravíme ratanovou podložku (kdo nemá, může i bez ní), na kterou položíme sušenou mořskou řasu. Vlhkýma rukama rozprostřeme rýži v tenké vrstvě po celé řase. Doprostřed klademe vodorovně krabí tyčinku, pomažeme wasabi pastou a posypeme praženými sezamovými semínky.
Pomocí podložky, nebo rukou řasu zarolujeme. Během rolování pořádně utlačíme, aby byla rolka pevná. Poté ji nakrájíme na silnější kolečka. Stejný postup opakujeme i při druhé řase, pouze s tím rozdílem, že místo krabích tyčinek dáme mango a kousky tuňáka. Opět zabalíme a nakrájíme.
Z jedné rolky vyjde přibližně 5 ks sushi. Sushi poklademe na talířek a vedle něj přidáme wasabi pastu, nakládaný růžový zázvor a do mističky zvlášť nalijeme sójovou omáčku. Při konzumaci si každý volí ostrost sójové omáčky pomocí wasabi pasty, kterou v omáčce rozmícháme. Kousky sushi si potom namáčíme v sójové omáčce a zajídáme zázvorem.
Tip k receptu
Nelekněte se, že rýže lepí, neznamená to, že je rozvařená. Sushi rýže správně lepit má.
Do rolky můžete dát jako obměnu lososa, nebo avokádo. Každý podle chuti. U sushi je dobré, že si jej každý může připravit dle své chuti.
16. 05. 2011