Domácí vanilkový extrakt

Skvělý tip pro ty, co neodebírají Gurmet. Radili tam, jak na výrobu domácího extraktu z vanilky. Nejdříve se musí lusk rozříznout a vyškrábat z něj dřeň. Lusk i dřeň se pak vloží do nějaké šroubovací sklenice a zalije se 190 ml ohřáté vodky nebo 60% lihem (zakoupeným v lékárně). Nechá se to zchladnout a zašroubuje se to. Nechá se to pak cca týden odležet při pokojové teplotě a pak už se jen před každým použitím protřepe. Nejlepší je ho scedit a uchovávat ho bez dřeně a lusku. V Gurmetu tvrdí, že takto vydrží i několik let.

přidejte na:
Tatiana

26. 06. 2011


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Tak vanilkový extrakt se hodí vždy. Lepší než ty vanilinové nahrážky. Já si naštěstí dovezla v lednu lahvičku přímo od pěstitele.

Ajaja 26. 06. 2011, 19:38

veka
Já jsem si letos koupila vanilku v květináči. Nemáte náhodou někdo zkušenosti s pěstováním? V letáčku, který jsem si vzala při koupi vanilky psali, že je to ideální kytka do pokojových místností. Jsem zvědavá, jestli mi vůbec někdy ty lusky vyrostou.

veka 27. 06. 2011, 18:19

Ajaja
Tak to vskutku nevím, já ji viděla jen volně rostoucí... Ale řekla bych, že vzhledem ke druhu, to bude asi podobné jako s orchidejemi

Ajaja 27. 06. 2011, 19:31