Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí vanilkový extrakt

Skvělý tip pro ty, co neodebírají Gurmet. Radili tam, jak na výrobu domácího extraktu z vanilky. Nejdříve se musí lusk rozříznout a vyškrábat z něj dřeň. Lusk i dřeň se pak vloží do nějaké šroubovací sklenice a zalije se 190 ml ohřáté vodky nebo 60% lihem (zakoupeným v lékárně). Nechá se to zchladnout a zašroubuje se to. Nechá se to pak cca týden odležet při pokojové teplotě a pak už se jen před každým použitím protřepe. Nejlepší je ho scedit a uchovávat ho bez dřeně a lusku. V Gurmetu tvrdí, že takto vydrží i několik let.

Tatiana

26. 06. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Tak vanilkový extrakt se hodí vždy. Lepší než ty vanilinové nahrážky. Já si naštěstí dovezla v lednu lahvičku přímo od pěstitele.

Ajaja 26. 06. 2011, 17:38

veka
Já jsem si letos koupila vanilku v květináči. Nemáte náhodou někdo zkušenosti s pěstováním? V letáčku, který jsem si vzala při koupi vanilky psali, že je to ideální kytka do pokojových místností. Jsem zvědavá, jestli mi vůbec někdy ty lusky vyrostou.

veka 27. 06. 2011, 16:19

Ajaja
Tak to vskutku nevím, já ji viděla jen volně rostoucí... Ale řekla bych, že vzhledem ke druhu, to bude asi podobné jako s orchidejemi

Ajaja 27. 06. 2011, 17:31

Facebook komentáře