Dnes se zaměříme na italskou kuchyni. Většině z nás se vybaví jejich fantastické těstoviny a především pizza, která se těší oblibě po celém světě. Základem této kuchyně jsou především zdravé suroviny jako třeba olivový olej, rajčata, bylinky (bazalka, oregano a další), mořské plody, skvělé sýry a kvalitní maso. Dnes jsme pro vás vybrali 5 vynikajících receptů z prosluněné Itálie. Vyzkoušejte je s námi.
#chefparade-siroky
Caprese salát
Mozzarella je lehký italský sýr, jehož obliba v naší kuchyni rapidně vzrostla. Caprese salát najdete ve většině restaurací. Vyrábí se z točeného tvarohu. A co si máte představit pod pojmem “točený tvaroh”? Jedná se o nakrájený tvaroh na drobné kousky, který se nechá naložený v syrovátce.
Poté jej vyjmou a míchají ve vařící vodě, aby vznikla konzistentní hladká hmota. Z ní se pak odkrajují menší kousky, ze kterých vznikají kuličky či oválky. Nakonec se ještě uloží do slaného roztoku a pečlivě zabalí. A mimochodem, chutnají fantasticky.
Lasagne s bešamelovou omáčkou
Oregano možná znáte pod názvem Dobromysl obecná. Tato aromatická bylinka se vyskytuje volně v přírodě, ale můžete si ji i vypěstovat.
Seženete ji i v obchodech nebo na farmářských trzích, ať už zabalené v krabičkách, sáčcích nebo čerstvé v květináčích.
Spaghetti s lusky cukrového hrášku a italskou panchettou
Jedná se o tradiční italskou surovinu. Pancetta je vyráběna ze stejného kusu vepřového masa jako slanina. Jenže v rámci přípravy se obě delikatesy trochu liší.
Pancetta se totiž oproti slanině neudí. Jen ji naloží do soli a případně ještě do dalšího koření či pepře.
Tiramisu s mascarpone
Mascarpone je čerstvý sýr, který se vyrábí z tučné smetany. Používáme ho především při přípravě moučníků. Má jemnou, nadýchanou, krémovou strukturu a doslova se rozplývá na jazyku.
Hodí se k němu čerstvé ovoce, ale i kapary, hořčice, citron nebo piškoty.