Jak na štědrovečerní menu

Každoročně se těšíme na štědrovečerní hody. Někdo je na klasiku, někdo hledá pořád něco nového. Pro všechny je ale důležité být se svými blízkými a prožít kouzelný večer, který vyústí v obdarovávání vánočními dárky. V dnešním článku vám dáme pár rad a triků, jak vyzrát na štědrovečerní menu a čím jej popřípadě ozvláštnit.

Začněte vánočkou

Pro ty, kteří nemusí vidět zlaté prasátko, ale dodržují na štědrý den půst bez masa, doporučujeme upéci klasickou vánočku. Nic se nestane, nesníte-li ji celou, protože domácí vánočka se dá zmrazit a později použít na výbornou žemlovku nebo na nepečené cukroví!

Bramborový salát

Jak vylepšit už tak klasickou věc? I ty nejmenší detaily přípravy bramborového salátu mohou jeho chuť přinejmenším ozvláštnit.  Na salát jsou nejlepší brambory varného typu A (tzv. lojovité) a žlutomasé, aby byl pestrý napohled a ne unylý. V žádném případě by neměly mít brambory klíčky a snažte se odstranit veškeré nazelenalé části. Vařte je pak doměkka a ke konci je můžete nechat dojít v páře.  V případě, že k přípravě salátu využíváte vývar, tak použijte vlažné brambory, protože nasáknou lépe chuť vývaru. Co se týče ostatní použité zeleniny, nemusíme upřesňovat, že by měla být jedna kostička jako druhá, aby byla radost nejen salát jíst, ale aby to zároveň byla i pastva pro oči. Používáte-li čerstvou cibuli, zkuste udělat pro tento rok změnu a nechte ji zesklovatět na pánvi. Salát získá jinou chuť a déle Vám vydrží v lednici!

59116_medium

Vánoční kapr

Někdo si schovává kapří maso už od podzimu, kdy si kapra koupí přímo na výlovu. Toto maso je ale dle některých plné bahnitého zápachu, kterým vánoční kapři již nedisponují, neboť si v čisté vodě v sádkách již maso vyčistili. Jak ale na zápach klasické rybiny? Určitě je dobré kapra na noc naložit do mléka (pokud zapomenete, nevadí, minimálně by měl však v mléce zůstat 2 hodiny). To je ale stará klasika, ale co zkusit rybu naložit na pár hodin do bílého vína? Vyzkoušejte a věřte nám, že nebudete litovat! Pro milovníky piva máme také radu, naložte jej místo do vína nebo mléka do piva. Výsledek má také své kouzlo! Před samotným obalením kapra omyjte a vysušte a zakápněte čerstvým citronem. Nechejte jej oschnout a pak nasolte. Poté nechte cca 30 minut kapra odstát a obalte v trojobalu.

Kapr už většinou druhý den moc neláká, ale nevyhazujte jej! Naložte si jej na Silvestra jako pečenáče! Ohromíte tak své blízké a přátele!

Naše tipy pro vánoční tabuli

Za celou redakci přejeme všem uživatelům nádherné Svátky vánoční! Hodně lásky, pohody, štěstí a hodně nádherných dárků!

 

Zdroj obrázku: www.zachytej.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 12. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář