Božíhodová krůta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Krůtu očistíme, osolíme ze všech stran a několik hodin předem ji potřeme olejem, aby byla křehoučká.
Připravíme si nádivku. Potřebujeme k tomu šunku, nakrájenou housku (politou mlékem - nesmí být napuštěná mlékem), utřené máslo se žloutky a tuhý sníh z bílků. Rozsekáme si kaštany a vše promícháme.
Nádivkou plníme krůtu a zašijeme hrubou nití nebo zašpendlíme jehlicemi. Zbytek nádivky můžeme volně péci s krůtou. Na krůtu poté rozložíme plátky anglické slaniny, aby se charakteristická chuť dostala dovnitř krůty (raději si nařežeme silnější proužky). Pro šikovnější ruce bych radila krůtu slaninou prošpikovat. Pečeme přikryté víkem nebo alobalem a poslední hodinku alobal sejmeme a pečeme dokřupava.
Tip k receptu
Jedlé kaštany můžeme zaměnit za 100 g nasekaných mandlí.
mariana.dvorska15. 03. 2010