Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Zima

Úlky polité čokoládou

Úlky polité čokoládou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 160 g cukru moučka, 160 g piškotů cukrářských, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce whisky, 150 g salka, 150 g másla, 1 balení čokolády na vaření, 50 g bílé čokolády, 50 g vlašských ořechů

Piškoty a ořechy umeleme najemno a smícháme je s cukrem a kakaem (pro tmavší barvu do kakaa přidáme před vmícháním trošku vody a zamícháme). Přidáme whisky a smetanu a vypracujeme nelepivé jednotné těsto. Z těsta uždibujeme a plníme jím formičku...

Hovězí guláš s houbami a paprikou

Hovězí guláš s houbami a paprikou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa , 3 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky , 1 lžíce mleté pálivé papriky , 1,5 l hovězího vývaru, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, drcený kmín, 1 paprika (kapie), 1 hrst sušených hub, 1 lžíce majoránky, instantní tmavá jíška

Maso nakrájíme na kostky (asi 3 x 3 cm), cibuli na drobno. Na sádle (oleji) osmahneme cibuli do červena, přidáme maso, orestujeme až se zatáhne. Zasypeme sladkou i pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme proliso...

Pečená zimní zelenina

Pečená zimní zelenina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší dýně Hokkaidó, 1/2 celeru, 2 kořenové petržele, 3 mrkve, 1 červená řepa, 1 paprika (kapie), 1 batát, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 1 hlávka česneku, koření (bazalka, tymián, rozmarýn, oregano), lahůdkové droždí, sůl, pepř, olivový olej

Zeleninu očistíme a nakrájíme na hranolky. Dýni neloupeme, pouze odstraníme vnitřek se semínky. Červenou řepu a batát oloupeme, česnek pouze rozdělíme na stroužky a necháme ve slupce. Všechno vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme sušené or...

Kořeněný pomerančový nápoj s grenadinou

Kořeněný pomerančový nápoj s grenadinou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 l pomerančové šťávy, 8 ks hřebíčku, 2 skořice, 4 lžičky včelího medu, 1 citrón, 200 ml Grenadiny

Koření svaříme ve 400 ml vody. Odstavíme a přilijeme pomerančovou šťávu. Ochutíme medem a citrónem. Grenadinu nalijeme do sklenic a na to pomerančovou šťávu. Podáváme horké.

Knedlíčky jiaozi

Knedlíčky jiaozi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hladké mouky, 200 g čínského zelí, 250 g vepřové plece, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 ks cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce zázvoru, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Shao-sing (rýžové víno), 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžíce chilli omáčky

Nejprve si připravíme těsto. Smícháme mouku, špetku soli a hrnek vody. Vypracujeme kuličku, kterou dáme na 30 minut odležet do ledničky. Mezitím si nakrájíme cibuli na jemno, zelí na proužky, zázvor nastrouháme, maso nakrájíme na tenké proužky, ...

Šumavská bramboračka

Šumavská bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti hub, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 10 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 kg mrkve, 2 ks kořenové petržele, 1/2 ks bulvového celeru, 6 ks brambor, 2 hrsti majoránky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na sádle. Po chvíli přidáme prolisovaný česnek. Zasypeme moukou a chvíli smažíme. Zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Poté přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, houby). Oc...

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g čerstvého zázvoru, 1 lžička včelího medu, 1 citrón

Syrového zázvor očistíme a na hrubo nastrouháme do konvice. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat (cca 10 minut). Poté čaj scedíme a ochutíme citrónovou šťávu a medem.

Vitamínový šok proti chřipce

Vitamínový šok proti chřipce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 citróny, 1/2 lžíce včelího medu, 1/2 šálku vody

Vymačkáme šťávu ze 3 citrónů, osladíme ji medem, zředíme trochu vodou a vypijeme.

Domácí Baileys

Domácí Baileys

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 konzervy Salka, 1 sáček mandlového pudinku, 1/2 l mléka, 1/2 l whisky (nebo rumu)

Plechovky Salka dáme na 2 hodiny vařit (z toho 1.5 hodiny necháme jen mírně bublat). Zatím si v mléce bez cukru uvaříme mandlový pudink. Jakmile Salko i pudink vychladne, vložíme je do mixéru a postupně přiléváme whisky (či rum). Směs nakonec př...

Vaječný punč rychlý

Vaječný punč rychlý

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kostky cukru, 2 citróny, 4 vejce, 4 sklenky Brandy, na nůž 1 špetka skořice, 100 g cukru moučka, 50 g čokolády na vaření

Kostkami cukru otřeme kůru citronů, smícháme je se žloutky, brendy a skořicí. Ve vodní lázni povaříme na krém, do kterého přidáme pevný sníh z bílků a cukru. Navrch zdobíme nastrouhanou čokoládou.

Zdravý čaj se zázvorem

Zdravý čaj se zázvorem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l ovocného čaje, 5 cm zázvoru

Uvařte si Váš oblíbený čaj, já nejraději volím v kombinaci se zeleným, bílým nebo černým čajem, ale použít můžete samozřejmě i ovocný. Připravte si ho, tak jak máte rádi. S medem, citronem, cukrem. Nakonec k němu přijdete nastrouhaný nebo nakrájen...

Jablečný jáhelník

Jablečný jáhelník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky jáhel, 4 hrnky mléka, 2 lžíce vanilkového cukru, nebo 3 lžíce medu, 4 sladké větší jablka, 1 lžíce skořice, špetka muškátového oříšku, 3-4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

Ve velkém hrnci si dáme vařit mléko s cukrem a přisypeme jáhly. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou jáhly měkké. Jakmile máme uvařeno, slijeme a jáhly dáme do mísy chladnout. Poté přidáme 3 žloutky a dle chuti ještě med nebo cukr. Z bílků si ušlehám...

Grapefruitový koktejl

Grapefruitový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

330 ml světlého piva Samson grapefruit, 0,5 ml Jägermaistera, troška grepfruitové šťávy, 2 plátky grepfruitu

Smícháme, mimo plátků grapefruitů, všechny suroviny a rozlijeme do sklenic, které ozdobíme právě oněmi plátky grapefruitu.

Novoroční guláš

Novoroční guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 4 cibule, 1 ks pikantní klobásy, 2 lžíce sádla, 1 lžička soli, špetka pepře, 2-3 stroužky česneku, 1-2 lžičky mleté papriky, 1-2 špetky majoránky, 300 ml černého piva, 1 plátek chleba, 1 sklenka hovězího vývaru, 4 lžíce strouhaného křenu

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky. Maso okořeníme a promícháme. Na sádle osmahneme cibulku i česnek, pak přidáme ochucené maso, které také orestujeme. Poté je zalijeme trochou vývaru a piva a dusíme pod pokličko...

Vánoční pečený čaj

Vánoční pečený čaj

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,2 kg jablek, 500 g jahod, 100 g borůvek, 200 g třešní, 800 g cukru krupice, 3 balení skořicového cukru

Jablka i se slupkou si pokrájíme na menší kousky, třešně vypeckujeme. Všechno ovoce dáme do hlubšího pekáčku, zasypeme cukrem a skořicovým cukrem a důkladně promícháme. Dáme péct na 180°C cca na 40 minut, než ovoce pustí hodně šťávy. Ovoce dáme do...

Kokosové škeble

Kokosové škeble

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 200 g hladké mouky, 2 slepičí vejce, 150 g cukru moučky, 100 g kokosové moučky, 30 g Granka, 1 sáček vanilkového cukru

Nejprve si uděláme těsto z másla, mouky, 1 vejce a dáme na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si uděláme náplň smícháním 1 vejce, 100 g cukru, granka a kokosové moučky. Po půl hodině (ale může být i déle - klidně přes noc) rozválíme těsto a vy...

Kakaové sněhové mráčky

Kakaové sněhové mráčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vaječné bílky, špetka soli, 120 g cukru moučka, 2 lžičky kakaa

Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha. Poté do nich vpracujeme moučkový cukr a kakao. Hotovým kakaovým sněhem naplníme zdobící sáček a stříkáme na plech, který stačí vyložit pečícím papírem, kopečky, hrudky... Troubu mezitím vyhřejeme na 100°C a ...

Hovězí plněné vinnou klobásou

Hovězí plněné vinnou klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 dkg hovězího zadního masa, 30 dkg vinné klobásy, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 8 dkg slaniny, troška mletého pepře, 1 g soli

Maso opereme a osušíme. Nožem uděláme do masa otvor a dovnitř opatrně vložíme klobásu. Maso osolíme, opepříme, dáme do pekáče na rozpuštěnou slaninu nakrájenou na kostičky a ze všech stran opečeme. Podlijeme trochou vody a pečeme do poloměkka. Pot...

Thajská dýňová polévka

Thajská dýňová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg dýně (očištěné), 2 lžíce červené kari pasty, 1/4 l kokosového mléka, hrst listů koriandru

Rozehřejte kastrol na střední teplotu. Přidejte dýni nakrájenou na kostky asi 1,5 x 1,5 cm a curry pastu. Opékejte dýni a pastu za stálého míchání asi 2 - 3 minuty. Jakmile se směs začne přichytávat na dno kastrolu přidáme kokosové mléko. Povaříme...

Staročeská calta

Staročeská calta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 500 g cukru moučka, 300 g loupaných mandlí, 150 g kandovaného ovoce, 1 lžička mleté skořice, 2 vejce, 1 hrneček vody, 30 g droždí (kvasnice), 3 lžíce másla, 1 vejce, 4 lžíce cukru moučka

Mouku smícháme s cukrem, přidáme na proužky nakrájené mandle, nakrájené kandované ovoce, skořici, rozšlehaná 2 vejce, vodu a droždí. Vypracujeme důkladně těsto a vytvarujeme z něj 4 podlouhlé šišky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Babiččin bramborový salát

Babiččin bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vařených brambor , 400g mražené zeleniny (pod svíčkovou), 2 cibule, asi 200g sterilovaných okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, asi 0,4 dcl octa, sůl a pepř dle chuti, 250 g majonézy

Mraženou zeleninu podusíme. Cibule a okurky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Všechny suroviny smícháme dohromady a promícháme.

Koňakový krém

Koňakový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 125 ml koňaku

Změklé máslo utřeme s cukrem a pomalu přiléváme koňak a utřeme hladký krém. Krém je vhodný na plnění vosích hnízd a košíčků.

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

210 g másla, 280 g hladké mouky, 30 g cukru moučka, 2 žloutky

Máslo si necháme trochu změknout, aby nebylo příliš tuhé. Ze všech surovin pak vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá přiliš měkké, tak můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, které klademe na plech. Pečeme ve vyhřát...

Zeleninová zimní zdravá polévka

Zeleninová zimní zdravá polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kořeny mrkve, 2 kořeny petržele, 1/4 bulvy celeru, 1-2 pórky, 1 brokolice, 2 brambory, 1 lžíce polévkového koření, 1 lžička soli - dle potřeby, troška pepře

Veškerou zeleninu a brambory dáme vařit do hrnce, asi s 1,5 litrem vody. Jakmile je zelenina uvařená, mrkev vyndáme a nastrouháme na nudličky. Zbylou zeleninu i s brambory rozmixujeme na krém, dochutíme kořením, osolíme, přidáme mrkev, opepříme...

stránka: