Šunka

Šunka

Pravá šunka je z vepřového masa (kýty). Můžeme při koupi narazit na šunku francouzskou – vepřová kýta se prosolí, ukládá se do země, nechá se odležet a postup se několikrát opakuje. Poté se dává vyudit. Hotová je základem pro mnoho dalších jídel, barva je růžová, chuť je slaná, ale ne příliš. Šunka iberská se vyrábí z kýt černých prasat, většinou ve středomoří. Je považována za opravdovou delikatesu. U nás si můžeme koupit šunku vepřovou, drůbeží, ale také dětskou, která obsahuje méně soli. Plátky jsou čtvercového tvaru (to je odlišuje od šunkových salámů, které jsou kruhové), růžové barvy. Využijeme ji při přípravě studených mís, výborně chutná ve spojení s pečivem, můžeme ji přidávat na pizzu, také jemně osmahnutá v kombinaci s vajíčkem chutná báječně.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.