Játrové speciality

Játra se vyznačují svou nezaměnitelnou chutí a jemnou strukturou. Máte na výběr z vepřových, telecích či z kuřecích. Avšak můžete narazit i na lahůdku jako jsou husí, krůtí či kachní játra. Jde vlastně o orgán, kde probíhá tzv. chemická očista těla, ale škodlivé látky se v játrech neukládají. Co v nich ale zůstává? Především vitamíny A, D, E, B12 a K. Také obsahují spoustu kyseliny listové a jsou bohaté i na měď a železo.

#chefparade-siroky 

Játra na medu

Med známe všichni. Jeho hladká textura, sladká chuť, která se na jazyku jen rozplyne. Med nevyužíváme jen v kuchyni, ale je vyhledávanou surovinou se zázračnými léčivými účinky. 

Má totiž antiseptické účinky, snižuje projevy nachlazení, pomáhá utišit kašel a také se doporučuje při nespavosti a problémech s trávením.


Hovězí játra na paprice


Hořčici využíváme hlavně jako koření a konzervační prostředek, který se používá při nakládání zeleniny či při přípravě různých marinád. Má ostřejší chuť a můžeme si v obchodech vybrat z mnoha druhů - dijonská, plnotučná, meuaxská, bordeauxská a další. 

Průmyslově vyráběnou hořčici můžete uchovávat při pokojové teplotě i po otevření. Měla by vám vydržet 2 - 3 měsíce od otevření. Pamatujte však, že časem může ztrácet chuť a může začít i vysychat.

Krůtí játra se šťávou

Sójová omáčka vznikla již před více než 2 500 lety. V době, kdy bylo důležité konzervovat masa do soli, z masa vytékala šťáva, pomocí které se dochucovala ostatní jídla. Jakmile se ale rozšířilo nové náboženství a obliba vegetariánství pomalu rostla, bylo potřeba vymyslet nějakou jinou surovinu k dochucování, která nebude mít masový původ. A tak vyzkoušeli rýži a hledaly i v pšenici a sójových bobech, což je dobře, protože nakonec přišli na lahodnou kombinaci, která vydržela až dodnes.

Marinovaná krůtí játra


Pomáhá zlepšovat trávení a také zrychluje metabolismus. Bílý jogurt můžeme využít na spoustu zajímavých způsobů. 

Hodí se k němu ovoce, cereálie, bylinky, koření, takže jej můžeme použít pro přípravu zálivek, dipů, pomazánek a podobně. Přidáváme jej do krémů, moučníků, polévek či nápojů.







přidejte na:

14. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář