Velmi křehké, ale lehké, kynuté těsto obsahující několik vrstev tuku. To je listové těsto. Jedná se o polotovar, který své využití nachází mezi šátečky, záviny, moučníky, případnými domácími experimenty jako jsou kořeněné tyčinky. S tímto druhem těsta se velice snadno pracuje, dá se dobře rozválet, je pružné a vláčné, ale v základu chuťově nevýrazné, proto jej lze využít na sladký, ale i slaný způsob. Několik slaných způsobů pro Vás máme na inspiraci v podobě hlavního chodu, ale i chuťovek.
Plněné listové baťůžky
Camembert patří mezi nejznámější sýry na světe. Původ je z Normandie, kde jeho výroba a značka je chráněna francouzským zákonem.
Sýr je krémové barvy až žlutých odstínů. Povrch je naopak pokrytý bíle zbarvenou plísní, která může mít lehce rozdílnou barvu dle použitého koření v sýru. Čerstvý sýr poznáte podle jeho lehké poddajnosti, když jej zmáčknete ve středu, ale pokud máte dobrý čich, poznáte jej i podle vůně bylinek a žampiónů. Má mnoho využití v kuchyni a jeden z unikátních Vám recept prozradí.
Kotlety v listovém kabátku
Kotletou se rozumí plátek masa z boku zvířete v oblasti jeho páteře, většinou s kostí. Časté využití v kuchyni má vepřová kotleta, která je často připravována z bederní oblasti před kýtou nebo část blíže k plecím. Mimo vepřového masa lze najít využití v kuchyni i pro jehněčí a telecí maso, s menší oblibou i hovězí.
Dle druhu pokrmu se kotleta griluje, opéká, dusí, či smaží a dle období i příležitosti se podává příloha bramborová, či zeleninová ve formě otevřeného výběru dle chuti, či již předpřipraveného namixovaného salátu.