Kari a kari

Omlouvám se, že odbočuje od svého rozjímání nad Čínskou kuchyní a "čínou", ale zaujalo mě matení pojmů kari a kari.
Pro mnoho z nás Čechů je to jen žlutý prášek exotické chuti a vůně, ale pro Inda je to jídlo. Indové vlastně ani kari prášek neznají. Kari prášek(curry powder) je v podstatě  Britský výmysl.

Prý nějaký obchodník s kořením přivezl z Indie loď koření, ale nějak se mu nedařilo to prodat, tak aby se to nezkazilo to všechno rozemlel a smíchal dohromady a vzniklý prášek nazval kari prášek. Samozřejmě, že slavil úspěch a všechno hned prodal. Hned založil továrnu na koření a vyráběl kari ve velkém.

Takže je jasné že kari prášek nepochází z Indie, ale z Británie.

Kari v Indii je jídlo(kuřecí kari,skopové kari, ryba kari....). Každá rodina i každý kuchař dělají kari jinak.  Sice podobně, ale jinak. Recepty se dědí jako rodinný poklad.
Základ dobrého kari jsou čerstvé suroviny, které se třou v hmoždíři na pastu, která se pak opéká nebo přidává k masu a dusí se s dalšími ingrediencemi.

Je pravda, že v moderní Indické kuchyni už se používají i průmyslově vyráběné suroviny jako např. Massaly nebo Curry pasty, ale většinou se stále používají staré technologické postupy.

Jen pro názornost zde uvedu recept od mojich Indických kamarádek Hetal a Anuji, které mají v USA svůj televizní  pořed "Show me the curry" o Indické kuchyni.

Kari za 10 minut:
V kastrolu ohřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, zelené čili papričky a drcený česnek krátce zpěníme. Přidáme na větší kostky nakrajené kuřecí prsa a dobře opečeme. Když je maso ze všech stran opečené přidáme kmín, kurkumu, mletý koriandr a garam massalu. Chvíly ještě restujeme , aby se koření rozvonělo, pak přidáme Red Curry paste a rajčatový protlak a znovu chvíly restujeme. Zalijeme kokosovým mlékem a ještě asi 5 minut dusíme bez pokličkyna mírnem ohni. Ochutnáme a případně přisolíme. Podáváme s rýži Basmatti nebo s Indickým chlebem. Ještě upozornění Kari jídlo by mělo být hodně ostré.

Doufám, že se mi podařilo Vám ozřejmit můj problém s kari a kari.

Pokud nechcete použít průmyslovou Massalu můžete si ji namíchat sami, poměry koření záleží na vaší chuti. Ale musí tam být - římský kmín,černý pepř, kardamon, koriandr,skořice,muškátový oříšek a hřebíček, vše se rozdrtí na prášek a přidá se to do jídla.
Kari pasta je něco jako pesto z červených čili papriček,citronové trávy,limetky,galagalu,koriandru,cibule,soli a česneku.

přidejte na:
hOJSADLO

31. 08. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Konečně někdo, kdo (kromě Ellis) pochopil princip blogu a nepise tady dve vety :-)))) Vzdycky je fajn se neco dozvedet...jsem rada, že ses vratil sefe :-)

Tatiana 31. 08. 2011, 22:39

Ajaja
Máš pravdu, hojsáčku, každé kari (jídlo) je jiné... Já vlastně v lednu nejedla nic jiného a vždy to bylo jiné :-) Ale chutnalo !

Ajaja 18. 09. 2011, 13:26