Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Kari a kari

Omlouvám se, že odbočuje od svého rozjímání nad Čínskou kuchyní a "čínou", ale zaujalo mě matení pojmů kari a kari.
Pro mnoho z nás Čechů je to jen žlutý prášek exotické chuti a vůně, ale pro Inda je to jídlo. Indové vlastně ani kari prášek neznají. Kari prášek(curry powder) je v podstatě  Britský výmysl.

Prý nějaký obchodník s kořením přivezl z Indie loď koření, ale nějak se mu nedařilo to prodat, tak aby se to nezkazilo to všechno rozemlel a smíchal dohromady a vzniklý prášek nazval kari prášek. Samozřejmě, že slavil úspěch a všechno hned prodal. Hned založil továrnu na koření a vyráběl kari ve velkém.

Takže je jasné že kari prášek nepochází z Indie, ale z Británie.

Kari v Indii je jídlo(kuřecí kari,skopové kari, ryba kari....). Každá rodina i každý kuchař dělají kari jinak.  Sice podobně, ale jinak. Recepty se dědí jako rodinný poklad.
Základ dobrého kari jsou čerstvé suroviny, které se třou v hmoždíři na pastu, která se pak opéká nebo přidává k masu a dusí se s dalšími ingrediencemi.

Je pravda, že v moderní Indické kuchyni už se používají i průmyslově vyráběné suroviny jako např. Massaly nebo Curry pasty, ale většinou se stále používají staré technologické postupy.

Jen pro názornost zde uvedu recept od mojich Indických kamarádek Hetal a Anuji, které mají v USA svůj televizní  pořed "Show me the curry" o Indické kuchyni.

Kari za 10 minut:
V kastrolu ohřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, zelené čili papričky a drcený česnek krátce zpěníme. Přidáme na větší kostky nakrajené kuřecí prsa a dobře opečeme. Když je maso ze všech stran opečené přidáme kmín, kurkumu, mletý koriandr a garam massalu. Chvíly ještě restujeme , aby se koření rozvonělo, pak přidáme Red Curry paste a rajčatový protlak a znovu chvíly restujeme. Zalijeme kokosovým mlékem a ještě asi 5 minut dusíme bez pokličkyna mírnem ohni. Ochutnáme a případně přisolíme. Podáváme s rýži Basmatti nebo s Indickým chlebem. Ještě upozornění Kari jídlo by mělo být hodně ostré.

Doufám, že se mi podařilo Vám ozřejmit můj problém s kari a kari.

Pokud nechcete použít průmyslovou Massalu můžete si ji namíchat sami, poměry koření záleží na vaší chuti. Ale musí tam být - římský kmín,černý pepř, kardamon, koriandr,skořice,muškátový oříšek a hřebíček, vše se rozdrtí na prášek a přidá se to do jídla.
Kari pasta je něco jako pesto z červených čili papriček,citronové trávy,limetky,galagalu,koriandru,cibule,soli a česneku.

Fotogalerie

hOJSADLO

30. 08. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Tatiana
Konečně někdo, kdo (kromě Ellis) pochopil princip blogu a nepise tady dve vety :-)))) Vzdycky je fajn se neco dozvedet...jsem rada, že ses vratil sefe :-)

Tatiana 31. 08. 2011, 20:39

Ajaja
Máš pravdu, hojsáčku, každé kari (jídlo) je jiné... Já vlastně v lednu nejedla nic jiného a vždy to bylo jiné :-) Ale chutnalo !

Ajaja 18. 09. 2011, 11:26

Facebook komentáře