Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Křehčené maso - nový fenomén doby

V obchodech se usídlil nový fenomén: maso, které není masem


Praha - Vypadá to jako maso, ale není to maso. Co to tedy je? Masný polotovar, který se prodává pod názvem "křehčené maso". Obvykle bývá levnější, než maso klasické a tomu, kdo si nepřečte složení na obalu, se může snadno stát, že si ho koupí, uvaří a pak se bude divit, kam se ho část vypařila a jak je možné, že je tak slané.

"Křehčené maso je technologický postup, kterým se údajně mají zlepšit kulinární vlastnosti. Tento postup spočívá v tom, že se maso nastřikuje formou injektáže a do něj se vpravuje sůl, voda a nějaké další látky. V podstatě maso může takovýmto způsobem obsahovat 10, 15, ale možná i více procent vody," vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

Legislativa nestanoví, kolik procent vody může takovýto polotovar obsahovat a jak jsme se sami v supermarketech přesvědčili, křehčené maso většinou obsahuje 20 až 25 procent vody. Takže pozor, i když křehčené maso vypadá na první pohled jako maso klasické, je mezi nimi výrazný rozdíl: s křehčeným masem si zkrátka kupujete i vodu.

Jak křehčené maso na první pohled rozpoznat?

Křehčené maso bývá ve většině případů maso kuřecí, krůtí nebo králičí. Prodává se jak chlazené, tak mražené. "Křehčené maso musí být označeno jako výrobek polotovar a musí být na etiketě napsáno, co všechno obsahuje," zdůraznil Duben. Kromě složení je vždy na křehčeném mase napsáno "křehčené". Takže křehčené maso poznáme snadno, stačí se kromě ceny soustředit i na obal.

Křehčené maso z výživového hlediska

Zatímco na neupraveném mase je ve složení napsáno pouze "kuřecí prsa", ve složení křehčeného masa je toho o hodně víc. Namátkou jsme vybrali jeden z mnoha druhů tohoto výrobku. Jeho složení bylo následující: "Kuřecí prsa 75 procent, neutrální marináda, voda, sůl, stabilizátory, zahušťovadlo, želírující látka, dextróza, aroma, modifikovaný škrob, sušený glukózový sirup." Takových látek, až z toho jde hlava kolem, ale nemusíte mít obavy - jako každý potravinářský výrobek i křehčené maso musí odpovídat hledisku zdravotní nezávadnosti.

Odborníci na výživu přesto mají ke křehčenému masu hned několik výhrad. "Z hlediska výživového v nástřiku je riziková kuchyňská sůl a pak polyfosfáty, které tam mají tu hlavní úlohu, že zadržují v té masné tkáni vodu," uvedla Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT. Sůl organismus potřebuje, ale z výzkumů vyplývá, že většina z nás přijímá zhruba dvojnásobné množství soli, než by měla, takže konzumace každého dalšího výrobku s vyšším obsahem soli už zdraví prospěšná není. Nadměrný příjem soli totiž zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a s ním spojených kardiovaskulárních chorob.

"Z hlediska výživového jsou ale v podstatě horší polyfosfáty, protože zvyšují celkový příjem fosforu, samozřejmě fosfor je důležitý biogenní prvek, ale pokud přijímáme velké množství fosforu, tak dochází ke špatnému vstřebávání vápníku a můžeme tím ohrozit tvorbu kostí zubů a ještě některé další fyziologické funkce," vysvětlila Dostálová. A jak je vidět, polyfosfátů přijmeme i bez křehčeného masa víc, než dost. "Jsou obsaženy v kolových nápojích, jsou v řadě masných výrobků a také v tavených sýrech," dodala Dostálová.

Máme se tedy křehčeného masa bát? Samozřejmě, že ne. Jde jen o to, že látky jako např. sůl nebo polyfosfáty jsou obsaženy i v jiných výrobcích a i když jsou tyto látky v každém výrobku v malém množství, konzumace takovýchto výrobků už může znamenat vyšší příjem fosforu nebo soli, a může tak ohrozit naše zdraví.

Průzkum u prodejců

Protože se docela často setkáváme s cedulemi "Akce – křehčené maso", vydali jsme se do několika obchodů zjistit, zda nám prodejci vysvětlí, co to vlastně křehčené maso je. Hlavním lákadlem totiž bývá nízká cena. Jak jsme dopadli? Většina prodavačů tušila, že křehčené maso obsahuje sůl a varovala nás, abychom si na to dali pozor a maso už nesolili. O tom, že takové maso obsahuje až čtvrtinu vody nám ale řekl jenom jeden prodavač ze sedmi. Nutno dodat, že podání neúplné informace nebyl zřejmě záměr prodavačů, jak nám maso prodat, ale spíše nevědomost.

Takže milí spotřebitelé, jaké maso si zvolíte, je na každém z vás. Zkuste u výběru myslet třeba i na to, že každá nízká cena má své důvody, že není dobré věřit jen nápisům, ale je důležité číst si obaly a taky, že zdraví máte jen jedno.

(převzato z veřejných materiálů Státní  veterinární zprávy, zveřejněné v tisku.)

Fotogalerie

Roxana

26. 12. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Aha - vánoční rébus...

Ajaja 26. 12. 2009, 21:32

Ajaja
No už se nedivím, že to původně nebylo zobrazeno - taková hrůza.

Ajaja 26. 12. 2009, 21:45

Roxana
Jsem zvědavá, čím nás budou za chvíli cpát.

Roxana 26. 12. 2009, 22:40

Hanca333
Tak to dík že informujete, takový hnusy mají lidé jíst, když je to levnější tak proč by to nekoupily.My to měli jednou a ani bych to víckrát nekoupila. Ale přesto takováhle informace se hodí.

Hanca333 01. 02. 2010, 12:44

Roxana
Sama jsem byla překvapená, jak panečku umí hezky využít češtinu! Já myslela, že jde o nějakou neškodnou úpravu, kdy je maso křupavější a chutnější a ne že je nezdravě upravené a ještě si platíme vodu. Tuhle jsem se hnala koupit krásné maso - na pohled, ale vida, že je "KŘEHČENÉ", uskočila jsem tak dozadu, že jsem skočila na nějakou paní, ta se lekla, že je tam snad had!

Roxana 01. 02. 2010, 17:40

Ajaja
Jsem zvědavá, co na nás vymyslí příště

Ajaja 02. 02. 2010, 18:43

Roxana
Neboj, s množstvím vydělaných peněz narůstá fantazie. Jak je to v matice s tou úměrností? NO?

Roxana 03. 02. 2010, 14:33

Ajaja
Jde o to, zda máš na myslí přímou či nepřímou :-))

Ajaja 03. 02. 2010, 17:06

Roxana
Mám na mysli tak přímou, že už přímější být nemůže. Jakmile jde o peníze, nepřímá úměrnost zaniká a rychle se narovnává. Současně se ale tento jev přenáší do zad, která se stávají nepřímá a charakter pokřivený natolik, že cesty zpět už není.

Roxana 03. 02. 2010, 18:29

Ajaja
Taky zastávám názor, že peníze kazí charakter :-))

Ajaja 04. 02. 2010, 17:26

Roxana
Tak je to správně a jednou větou. Jenže já si musím trénovat zobák, budu to potřebovat.

Roxana 04. 02. 2010, 20:00

Roxana
Ajajo a proč vlastně chce mít každý zkažený charakter?

Roxana 04. 02. 2010, 20:08

Ajaja
No přece z lásky k ostatním, chce, aby ti druzí měli charakter ryzí :-)))

Ajaja 05. 02. 2010, 16:13

Roxana
Hmmm, a kde se ti s tím ryzím charakterem schovávají? Nikoho neznám....

Roxana 05. 02. 2010, 20:51

Ajaja
No a vvvo tttom to je - chce to každý, takže jako obvykle nemá to žádný....

Ajaja 06. 02. 2010, 06:23

tepito
Děvčata,peníze nemám-mám ryzí charakter?

tepito 12. 02. 2010, 05:58

Ajaja
tepito - dozajista :-)))) Jak jinak...

Ajaja 12. 02. 2010, 17:11

tepito
Aspoň něco...

tepito 12. 02. 2010, 20:06

Roxana
Smím-li, vážené dámy, říci co si za to koupíte - slušně či peprně?

Roxana 12. 02. 2010, 20:55

tepito
To máš jedno-je důležitý,že mám aspoň něco...

tepito 13. 02. 2010, 06:32

Ajaja
Jsou věci, které se koupit nedají....

Ajaja 13. 02. 2010, 18:51

tepito
No právě-nemám peníze,ani zdraví,tak alespoň ten ryzí charakter...

tepito 13. 02. 2010, 21:10

Ajaja
Přesně tak to cítím i já....

Ajaja 14. 02. 2010, 16:44

Roxana
Hmm, člověk se nemusí aspoň ničeho bát. Obdivuji hroší kůži některých lidí, tedy ve špatném slova smyslu, já bych strachy nespala a výčitkami, ať ze světské spravedlnosti, něčí pomsty či něčím mezi nebem a zemí. To hlavně. Pozor, nejsem fanatik žádného náboženství!!!

Roxana 15. 02. 2010, 00:22

tepito
Když jsou lidské bytosti,které dávají jedy i do mléka pro děti,jen aby na tom něco vydělaly,tak pak je něco shnilého ve světě širém...

tepito 15. 02. 2010, 05:26

Roxana
A ono taky je, já nejsem žádný fanatik, fakt ne, ale už věřím , že my ten svět opravdu zničíme, stačí se dívat kolem sebe.

Roxana 15. 02. 2010, 16:26

tepito
Jsme na nejlepší cestě si podříznout větev na které sedíme.

tepito 15. 02. 2010, 17:14

Ajaja
Mně přijde, že uřízlá už je, jen jsme si neuvědomili, že sedíme na zemi...

Ajaja 15. 02. 2010, 17:54

Roxana
No na zemi asi ještě ne, ač moc nechybí, to bychom ten náraz panečku pocítili - pocítíme, už nemám ani 1% optimismu.

Roxana 15. 02. 2010, 21:53

Ajaja
No já bych řekla, že náraz jsme pocítili, jen jsme z toho celí tumpachoví a nedochází nám to.... :-(((

Ajaja 15. 02. 2010, 22:09

Facebook komentáře