Křupavé domácí housky

Vyzkoušejte domácí houstičky a už nikdy nebudete chtít ty kupované. Nemáte dost času na přípravu domácího pečiva přes týden, udělejte si z toho třeba víkendovou tradici.

Housky s mákem

Pod označením mák se skrývají semena rostliny, kterou nazýváme Mák setý. Existuje spousta odrůd, ale tou nejběžnější je mák modrý či šedý. Naše země je významným pěstitelem máku, který je určený pro potravinářské zpracování

Velká část bývá dokonce exportována do zahraničí. Mák je bohatým zdrojem vápníku a nejčastěji jej používáme při přípravě náplně do sladkého pečiva, koláčů, buchet a bábovek. Slouží i jako posyp na škubánky, těstoviny, knedlíky či slaného pečiva.

Lahůdkové sladké housky

Mléko je vlastně výměšek mléčných žláz, jenž je produkován samicemi savců v době jejich laktace. V případě hospodářských zvířat - krávy, kozy, ovce, je doba laktace uměle prodlužována k získání většího množství mléka. Dosáhne se toho pravidelným dojením.

Nejčastěji pijeme kravské mléko, ale existuje i spousta dalších druhů a rostlinných náhražek, jako je sójové, rýžové, mandlové či kokosové mléko. V kuchyni jej využíváme k přípravě mléčných nápojů, přidáváme jej do kávy, čaje, těst, omáček nebo polévek.

Domácí housky

Kmín používáme v kuchyni v drcené či mleté formě, ale využijeme i celý. Přidáváme jej do polévek, omáček, využijeme ho také při přípravě pečiva, dušeného zelí a hodí se i k masu, houbám či bramborám.

Podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje trávení, zabraňuje nadýmání a celkově brání naše tělo před parazity. Měli byste jej ale užívat s mírou, jinak může dojít k poškození ledvin.

Housky se škvarkami

Pohanková mouka se doporučuje především lidem, kteří trpí nějakým cévním onemocněním. Obsahuje totiž rutin, jenž cévy posiluje a chrání. Obsahuje spoustu vitamínu B1, B2, E a C a najdete v ní i zinek, měď, hořčík a selen. Je zcela bez lepku, takže je vhodnou surovinou i pro celiaky.

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 05. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář