Langoše jako od babičky

Langoše nejsou příliš zdravým pokrmem. Ale i tak si je občas dopřeje každý. Vždyť nemusíme jíst pořád jen zdravě.

#chefparade-siroky 

Langoše

Základní surovinou pro výrobu kečupu jsou samozřejmě rajčata, to víme všichni. Ale věděli jste, že kečup s velkou pravděpodobností původně vznikl v Asii a vařil se z ryb? No opravdu. Prý se jednalo o asijskou rybí omáčku z fermentovaných ryb, korýšů a dalšího koření. Později pak anglický kuchař Brigg nahradil ryby jinou surovinou - rajčaty. Tato rajčatová směs nám slouží jako dochucovadlo.


Kromě rajčat obsahuje i hřebíček, muškát, skořici, nové koření a ocet. Aby vám kečup vydržel déle, skladujte jej po otevření v lednici. Pokud se nemůžete rozhodnout, jestli si koupit kečup ve sklenici nebo v plastu, vždy vybírejte ten ve skle. Neproniká k němu žádný vzduch a díky průhlednému obalu lépe vidíte, co jste si vlastně přinesli domů.


Langoše kynuté v pekárně

Droždí používáme ke kypření pečiva (vánočky, chleba a jiné), ale přidáváme jej i při přípravě knedlíků či lívanců. Před použitím byste droždí měli vždy dopřát trochu času, aby vzešel kvásek.


Ten vznikne tak, že nadrobíte droždí do vlažného mléka, do něhož přidáme i trochu cukru. Hlavně nesmí přijít do styku se solí, jinak by hrozilo, že kvásek nevzejde. Až bude kvásek hotový, teprve potom jej můžete přidat do mouky a smíchat s ostatními přísadami. Po zapracování už jen čekáte až těsto vykyne.

Smetanové langoše


Zakysanou smetanu můžete použít jako zdravější náhradu místo majonézy. Hodí se do salátů, k pečeným bramborám nebo k masu. Když použijete zakysanou smetanu s vyšším obsahem tuku, pokrm tak bude hutnější a bude vám tak stačit menší porce, která vás spolehlivě zasytí a zároveň tak vaše tělo přijme mnohem méně kalorií. A jestli ji budete chtít přidat do horkých pokrmů, měli byste ji nejprve nechat odpočinout při pokojové teplotě, aby se vám nesrazila.




#damejidlo-siroky 
přidejte na:

01. 09. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář