Muffiny jsou lahodným dezertem, který lze připravit jak na sladký, tak i na slaný způsob. Existuje spousta variant. My si pro vás připravili tyto nádherné dortíky, které jsou neobyčejně skvělé. Ochutnejte je také.
#chefparade-siroky
Špenátové mufinky
![]()
Špenát původně pochází z Asie a je bohatý především na železo, vitamín B a lutein, jenž má antioxidační účinky. Zdraví nejvíce prospěje čerstvý špenát, ale v obchodech seženete i mražené lístky či sekaný špenátový protlak. Přidáváme jej do těstovin, ale hodí se i k bramborám nebo jako příloha k masu. Používá se i do salátů, slaných koláčů, palačinek, knedlíků, polévek, omáček i pomazánek.
Banánové muffiny s ovesnými vločkami, kokosem a mandlemi
![]()
Mandle byste měli skladovat na suchém a temném místě. Pro jistotu je častěji kontrolujte, zda nebyly napadeny škůdci - třeba červy. Poznáte to podle malých dírek. Při nákupu si dejte pozor na datum spotřeby, abyste si pak nepochutnávali na žluklých mandlích.
Mandle jsou bohaté na kyselinu listovou a vlákninu. Obsahují i hořčík, železo, zinek a draslík a pomáhají tak při kožních a nervových onemocněních. Působí i jako prevence proti vzniku rakoviny a pomáhá také zvýšit kvalitu vlasů a nehtů.
Kokosové muffiny dle časopisu FOOD
![]()
Zdravý kokos poznáte v obchodě podle toho, že při zatřesení uslyšíte kokosovou vodu. Jestli však bude kokosový ořech poškozen, ať už bude mít prasklou či navrtanou skořápku, neměli byste jej kupovat. A všímejte si, zda nebyl napaden plísní. V obchodech seženete i kokos krájený, kokosovou moučku, kokosovou vodu, ztužený tuk či olej.
Olivové muffiny plněné balkánským sýrem
![]()
Pokud máte rádi olivy, pak jistě víte, že jsou skvělou delikatesou ke sklence dobrého vína, ale s jejich pomocí můžete i dochutit mnoho pokrmů. Víte, ale jaký je rozdíl mezi zelenými a černými olivami? Zelené (nezralé) se sbírají na podzim a ty černé až později v prosinci. Čím zralejší oliva, tím má větší zásobu oleje. Na vaření proto raději používejte ty zelené, které mají spíše hořkou chuť, a černé olivy si nechte do salátu.
Nádivkové muffiny
Ovesné vločky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Mají také antioxidační účinky, takže naše tělo osvobozují od škodlivých volných radikálů, a díky vláknině regulují hladinu cukru v krvi. Při skladování si pečlivě všímejte data s minimální trvanlivostí, neboť při delším a nevhodném způsobu skladování hrozí, že je napadnou biologičtí škůdci jako jsou moli, brouci a roztoči.
Plněné muffiny
Tvaroh je skvělou mléčnou hmotou, která vzniká srážením mléka při vysokých teplotách. Jestli si dopřejete tuto tvarohovou svačinku nalačno, prospěje to trávení. Používá se nejen v kuchyni, kde nám pomáhá vytvořit lákavé delikatesy, ale i v kosmetice jako přísada do pleťových masek, tělových mlék a krémů.
Pomáhá i zmírnit bolesti a otoky a dokáže i účinně ochladit pokožku, pokud dojde k jejímu popálení. V kuchyni tvaroh používáme k přípravě salátů, palačinek, sladkého pečiva, knedlíků, krémů, ale vyrábí se z něj i zmrzliny, nákypy, dresinky, pomazánky a spousta dalších pokrmů.