Nejlepší jarní polévky

Není možné si nevšimnout, že se velmi rychle blíží období jara. Připravte se na něj chutnými a lehkými jarními polévkami. Na některé budete potřebovat sezónní suroviny, jako sedmikrásky, takže se budete muset vydat i na jarní procházku!


#tescoma-velmi-siroky 

Špenát obsahuje řadu užitečných látek, nicméně navzdory zakořeněnému názoru neobsahuje velké množství železa. 

Kromě výše zmíněného železa jsou ve špenátu dále obsažené karotenoidy, včetně beta karotenu. Také obsahuje lutein, což je karotenový pigment, který je k nalezení v řadě doplňků stravy jako antioxidant. Z toho vyplývá, že užívání špenátu je příznivé pro naše oči, dokonce odborníci uvádějí, že častější konzumace špenátu (stejně i jako dalších potravin bohatých na beta karoten) pomáhá předcházet vzniku šedého zákalu a degeneraci žluté skvrny oční sítnice (makulární degenerace).



Sedmikráska obecná je vytrvalá drobná světlomilná rostlina. Ke jménu přišla tato rostlina podle vzhledu jejich úborů. Roste v celé Evropě.

Obsahuje především saponiny, flavonoidy, saponiny, třísloviny a těkavé látky. V léčitelství se tato rostlina používá  pro své protizánětlivé účinky vnitřně jako adstringens, sekretolytikum a antiflogistikum při nemocech horních cest dýchacích, při kašli a podobně. Dále se užívá při průjmech a menstruačních obtížích a je rovněž součástí čajů na detoxikaci organismu.






Zdánlivě nenápadné ředkvičky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Působí proti bakteriím a plísním, napomáhají při podpoře vykašlávání jako expektorans. Oleje působí antisepticky na dýchací cesty.
 
Díky vitamínu C podporují i naši imunitu. I další prvky působí příznivě – vápník pomáhá při stavbě kostí a chrupavek, draslík pozitivně ovlivňuje stav srdce. Beta karoten má, stejně jako u špenátu, příznivý vliv na oči. Ředkvičky jsou díky své nízké kalorické hodnotě a obsahu vlákniny jsou vynikajícím doplňkem každé diety.






Kvalitní zelenina, která dozrála v paprscích pozdně jarního slunce, se pyšní množstvím životodárných enzymů, přemírou vitamínů, minerálů, ale také blahodárného chlorofylu, který má velmi obdobné složení, jako krev savců.

Chlorofyl se liší pouze atomem hořčíku, zatímco v lidské krvi je atom železa. Zelená krev (tedy chlorofyl) rostlin vykazuje perfektní složení, neboť rostlinám k výživě postačí málo, tudíž profitují ve zcela přirozených a jednoduchých podmínkách, což se o lidech mnohdy říct nedá. 





#damejidlo-siroky 


přidejte na:
Eliška

24. 03. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář