Palačinky si můžete připravit 100x jinak a vždy budou vynikající. Jejich příprava je snadná, rychlá a většinou vám na ně stačí jen pár ingrediencí. Jaké je máte nejraději vy?
Palačinky z ovesných vloček
Ovesné vločky jsou oblíbeným hitem, co se týče zdravého stravování. Najdete v nich spoustu vitamínů, vlákniny a stopových prvků. Obsahují téměř stejné množství železa, jako se nachází v mase.
Zachutnají vám ve slaných i sladkých receptech a jsou natolik všestranné, že je můžete čímkoli dochutit - mlékem, medem, hodí se k nim i vajíčko nebo si je můžete přidat do polévky. Můžete si z nich připravit i ovesné placky, palačinky, karbanátky nebo sušenky.
Olejové palačinky s jablky
Říká se, že pro upevnění vašeho zdraví je nutné sníst alespoň 1 jablíčko denně. Nejčastěji je konzumujeme v čerstvém stavu, ale můžeme je i dále zpracovávat. Vyrábíme z nich kompoty, přesnídávky, šťávy, zmrzliny a přidáváme je i do kolářů, salátů a podobně.
Kakaovo-nutelové palačinky
Kakao je prášek, který se vyrábí ze semen kakaovníku. Jedná se vlastně o základní surovinu pro výrobu čokolády. Kakaové boby se lisují, přičemž dochází k oddělení kakaového prášku od kakaového másla. Neslazené kakao je velice hořké, takže v kuchyni využíváme spíše upravené varianty - třeba holandské kakao.
Tvarohové palačinky
Ačkoliv mají někteří z nás vžitou představu, že tvaroh není zdravý a ani dietní. Tudíž není také vhodný pro ty, co drží dietu. Není to ale pravda. Tvaroh je lehký, má skvělou osvěžující chuť a hodí se i pro sportovce či ostatní, kteří si chtějí udržet svou vysněnou váhu. Navíc je lehce stravitelný a také ovlivňuje růst a podporuje ochranu jaterních buněk.
Zapečené palačinky se sýrem
Rajčata poznáme podle typicky červeného zbarvení, ale v obchodech narazíme i na žluté, oranžové, zelené nebo dokonce černé (tzv. kumato). Liší se tvarem, velikostí i svou chutí. Skladovat byste je měli na suchém a chladném místě, ale spotřebujte je do několika dní, aby už pak rajčata nebyla přezrálá.
Věděli jste, že rajčata působí i jako prevence proti vzniku rakoviny? Kromě toho jsou bohatá na vitamín A, B a C a obsahují i zinek, hořčík, kyselinu listovou a dostatečné množství vlákniny.
Ovesné palačinky se špenátem
Špenát má nádhernou zelenou barvu a můžeme si jej v kuchyni připravit na mnoho způsobů. V obchodech ho seženete i zmražený, ale nejlepší chuť mají přeci jen čerstvé špenátové listy.
Kromě vitamínu A, C a E, díky němuž působí jako přírodní antioxidant, špenát obsahuje i vitamín K, který je pro nás velmi důležitý, Ovlivňuje totiž srážlivost krve. Navíc špenát pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a také pomáhá při spáleninách, zánětech sliznic a také při žaludečních vředech.