Netradiční marmelády a džemy

Dnes vám přinášíme několik fantastických receptů na marmelády a džemy, které jste pravděpodobně ještě neochutnali. Vyzkoušejte třeba džem z kiwi či marmeládu z melounu. Budete překvapeni, jak skvěle chutnají.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?


Džemy obsahují kousky ovoce, kdežto marmelády mají tužší konzistenci a používají se především k pečení cukroví či moučníků. Perfektně totiž drží tvar, takže se na rozdíl od džemů neroztékají. Marmelády obsahují minimálně 20 % citrusových plodů. Džemy musí obsahovat minimálně 35 % ovoce a pokud si pořídíte výběrový či Extra Jam, tak se v něm nachází dokonce 45 % ovoce.

Citronový džem

Recept zde:

Citrony rostou na stromech v subtropických zemích, ale původem pochází z Asie. Z citronů můžeme zpracovat všechno - dužninu, šťávu a dokonce i citronovou kůru. Kůra se většinou přidává do moučníků, ale nemůže chybět ani ve svařeném víně. Šťáva se používá k dochucení míchaných nápojů, masa a ryb, limonád, přidává se i do krémů, polev a podobně.



Džem z kiwi

Recept zde:

Toto exotické ovoce má zelenou dužninu a jeho slupka je zbarvená do hněda a je pichlavá na dotek. Pochází z Číny a můžete jej i tepelně upravit, ale jen krátce, jinak vám zhořkne. Můžete ho rychle ugrilovat, ale také se z něj dá připravit koktejl či sorbet a nejrůznější ovocné dezerty.


Banánový džem

Recept zde:

Banány jsou rychlým zdrojem energie, neboť obsahují větší množství cukru a vlákniny, jež pomáhá zlepšit trávení. Doporučuje se sníst trochu banánu, pokud vás po nějakém ostrém jídle pálí v ústech. A ačkoli tomu asi nebudete věřit, používá se i k plnění mas či jako příloha ke krásně vypečeným steakům.



Marmeláda z rajčat

Recept zde:

Rajčata řadíme mezi lilkovitou zeleninu. Jsou velice zdravá a dobře stravitelná. Doporučuje se především diabetikům a lidem, kteří trpí ledvinovými či srdečními chorobami. Jedna sklenička rajčatové šťávy jednou denně vás prý dokáže ochránit před téměř všemi nemocemi.




Marmeláda z kaki


Recept zde:

Toto ovoce pochází ze Španělska a tvarem velice připomíná rajče. Chutná jemně po medu a sladké šťávě z broskví a hrušek. Měli by ho pravidelně konzumovat hlavně lidé, kteří mají jaterní či ledvinové onemocnění.


Marmeláda z melounu

Recept zde:

Meloun vlastně není ovoce, ale tykvovitá zelenina (podobně jako okurka či cuketa). Existuje několik druhů, ale u nás je nejznámější právě meloun vodní. Melouny vás důkladně pročistí, neboť mají i mírně projímavé účinky.


Marmeláda z rebarbory

Recept zde:

Rebarbora neboli reveň pochází z Asie a kdysi se nepoužívala v kuchyni, ale využívali ji jako léčivou rostlinu. V kuchyni se používají jen řapíky, listy v žádném případě nekonzumujte - jsou jedovaté.


přidejte na:

06. 10. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář