Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Netradiční marmelády a džemy

Dnes vám přinášíme několik fantastických receptů na marmelády a džemy, které jste pravděpodobně ještě neochutnali. Vyzkoušejte třeba džem z kiwi či marmeládu z melounu. Budete překvapeni, jak skvěle chutnají.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem?


Džemy obsahují kousky ovoce, kdežto marmelády mají tužší konzistenci a používají se především k pečení cukroví či moučníků. Perfektně totiž drží tvar, takže se na rozdíl od džemů neroztékají. Marmelády obsahují minimálně 20 % citrusových plodů. Džemy musí obsahovat minimálně 35 % ovoce a pokud si pořídíte výběrový či Extra Jam, tak se v něm nachází dokonce 45 % ovoce.

Citronový džem

Recept zde:

Citrony rostou na stromech v subtropických zemích, ale původem pochází z Asie. Z citronů můžeme zpracovat všechno - dužninu, šťávu a dokonce i citronovou kůru. Kůra se většinou přidává do moučníků, ale nemůže chybět ani ve svařeném víně. Šťáva se používá k dochucení míchaných nápojů, masa a ryb, limonád, přidává se i do krémů, polev a podobně.



Džem z kiwi

Recept zde:

Toto exotické ovoce má zelenou dužninu a jeho slupka je zbarvená do hněda a je pichlavá na dotek. Pochází z Číny a můžete jej i tepelně upravit, ale jen krátce, jinak vám zhořkne. Můžete ho rychle ugrilovat, ale také se z něj dá připravit koktejl či sorbet a nejrůznější ovocné dezerty.


Banánový džem

Recept zde:

Banány jsou rychlým zdrojem energie, neboť obsahují větší množství cukru a vlákniny, jež pomáhá zlepšit trávení. Doporučuje se sníst trochu banánu, pokud vás po nějakém ostrém jídle pálí v ústech. A ačkoli tomu asi nebudete věřit, používá se i k plnění mas či jako příloha ke krásně vypečeným steakům.



Marmeláda z rajčat

Recept zde:

Rajčata řadíme mezi lilkovitou zeleninu. Jsou velice zdravá a dobře stravitelná. Doporučuje se především diabetikům a lidem, kteří trpí ledvinovými či srdečními chorobami. Jedna sklenička rajčatové šťávy jednou denně vás prý dokáže ochránit před téměř všemi nemocemi.




Marmeláda z kaki


Recept zde:

Toto ovoce pochází ze Španělska a tvarem velice připomíná rajče. Chutná jemně po medu a sladké šťávě z broskví a hrušek. Měli by ho pravidelně konzumovat hlavně lidé, kteří mají jaterní či ledvinové onemocnění.


Marmeláda z melounu

Recept zde:

Meloun vlastně není ovoce, ale tykvovitá zelenina (podobně jako okurka či cuketa). Existuje několik druhů, ale u nás je nejznámější právě meloun vodní. Melouny vás důkladně pročistí, neboť mají i mírně projímavé účinky.


Marmeláda z rebarbory

Recept zde:

Rebarbora neboli reveň pochází z Asie a kdysi se nepoužívala v kuchyni, ale využívali ji jako léčivou rostlinu. V kuchyni se používají jen řapíky, listy v žádném případě nekonzumujte - jsou jedovaté.


Fotogalerie

Veronika

06. 10. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře