Odstartovala dýňová sezóna

S druhou polovinou léta přichází řada na sklizeň dýní a ačkoli si je většina lidí spojuje spíš s typicky sychravým podzimem, z jejich lahodné chuti se můžete těšit už v srpnu.

Dýně patří ke klasickému podzimnímu jídelníčku hlavně proto, že se z ní vaří hutná oranžová polévka. Možností, jak dýni zpracovat, je však mnohem víc!

Proč zařadit dýni do jídelníčku?

  • Je bohatá na vlákninuOdstartovala dýňová sezóna
  • Má velice nízkou energetickou hodnotu, díky čemuž se hodí i pro lidi držící dietu
  • Obsahuje provitamin A, vitamin E a menší množství vitaminu B a C
  • Díky draslíku pomáhá normalizovat hodnoty krevního tlaku
  • Ke konzumaci se hodí i usušená dýňová semínka, která obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamin E a zinek

MALÁ DÝNĚ HOKKAIDÓ

Někdy se jí říká také dýně kaštanová a pochází z Japonska. Plody váží obvykle 1 až 2 kila. Tato dýně má velkou trvanlivost, můžete ji tedy s klidem na podzim koupit a uchovat až do jara. Najdete v ní vitaminy A, B, C, železo, vápník, hořčík a draslík.

Z dýně Hokkaidó můžete vyrobit pyré, polévku nebo typický „pumpkin pie“ a spoustu dalších pochoutek. Jako jediná dýně se nemusí loupat a je vhodná na pečení, vaření i mixování.

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

Špagetová dýně je velká, váží okolo 3 kg. V kuchyni se musí vždy loupat, protože slupka postupem času hodně tvrdne.

Špagetová se jí říká proto, že její dužina se skládá z několika velmi tenkých vláken připomínajících špagety. Tato vlákna se vaří nebo pečou a při kuchtění nahrazují vaječné špagety. Dýňové špagety se dají použít i do polévky.

ŽALUDOVÁ DÝNĚ

Tato dýně působí hodně neobvykle. Její plody trochu připomínají jahody, jsou dlouhé zhruba 20 cm a váží jen do 1 kila. Často se používá při dekoracích obydlí. Jelikož jsou plody vysoce trvanlivé, můžete s nimi nejdříve ozdobit stůl a po čase je sníst. Chutnají po oříšcích.

Mladé plody můžete jíst i se slupkou, ty starší ale už raději oloupejte. Hodí se na pečení i na dušení. Žaludovou dýni si dejte klidně i syrovou, její dužinu pohodlně vydlabete lžičkou.

přidejte na:
BB

27. 08. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář