Odvážná:D

Při popisování svých charakterových vlastností nikdy nevím jak se popsat, jedno však vím jistě: mám strach ze všeho nového a neznámého.

Jenže jako mladý optimista se s tím snažím bojovat.Sice je mi jasné, že ústřice, mušle nebo šneky asi nikdy neokusím, snažím se obohatit své chuťové zážitky alespoň pro mě méně divnými potravinami:) Začala jsem víc uvažovat o nechuti k běžným jídlům, dříve jsem polévky jako hrachovou, špenátovou, rybí odmítala už ze zvyku, nejednou mi došlo, že vlastně ani nevím, proč je nejím a svou změnu jsem tedy započala ochutnáváním běžných jídel, které jsem vedla pod nálepkou "to mi nechutná" a můj jídelníček se najednou rozrostl o spoustu dobrot.

Další změny přišly záhy, zajímám se o zdravou stravu a jednou za čas ochutnávám nové zdravé potraviny. Začalo to Šmakounem(kterého teď jíme skoro denně), pak přišel na řadu bílý sojový jogurt(nejprve opravdu nešlo o chuťový zážitek, ale s vědomím toho, že "je to zdravé a prospěšné" jsem si ho občas koupila, dnes už mi s kousky ovoce chutná), sojové maso mi zachutnalo napoprvé a stále je častou součástí mých jídel. Tofu bylo dalším zapeklitým oříškem(má stejnou pachuť jako sojový jogurt), ale zjistila jsem, že když ho pokapu sojovou omáčkou, nebo uvařím s chili, česnekem nebo nějakou bylinkou, moc mi chutná. Pečení z tmavé mouky bylo dřív u nás doma běžné, v posledních letech ale ustoupilo chuti bílého, to jsem ale změnila a kromě špaldové mouky vyzkoušela i pár dalších zdravých variant. Za třešničku na mém "dortu odvahy" považuji mořské řasy, které si spařené horkou vodou jednou za čas ráda dám.

Nebojte se ani vy zkoušet netypické potraviny a koření. Obohatí to Váš život i jídelníček:)

přidejte na:
Peta S

08. 01. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Ajaja
Také jsem leccos vyzkoušela - sojové maso mě nenadchlo (představu molitnu v puse nezahnalo nic, ani máčení ve vývaru a jiná ochucovadla), zato šmakoun mi šmakuje - do salátů bez další úpravy, v teplé úpravě na libovolnou minutku, do číny, obalovaný jako jako řízek i připravený jako smažák....

Ajaja 08. 01. 2010, 22:36

Roxana
Ajajo, sojové maso jsem se naučila připravovat často a máme ho rádi. Jen jsem přišla na to, že není výrobce jako výrobce - to je u všeho a umět to připravit. Nebo je druhá možnost, přidat třeba do guláše něco kostek sojového masa (předem upraveného), do sekané mleté a podobné fígle. Párkrát se mi stalo, že nikdo nepoznal, že je to sojové maso...fakt je to o přípravě a výrobci. Šmakoun je jasný i název je výstižný. Je řasy jsem snad měla nějak jednou, nic moc, ale věřím tomu, že to prostě bylo tím, že to neumím. Já mám kachní žaludek, ničeho se neštítím, jediné kritérium je, zda je to k jídlu, a z čeho to je, je mi upřímně fuk.

Roxana 09. 01. 2010, 10:04

Ajaja
No já se sojovým masem dělala "psí" kusy, vyzkoušela kdejaké doporučení... o chutí to ani tak není, ta je O.K., jako spíše o té konzistenci. Nemůžu se zbavit dojmu, že kousu do molitanu.

Ajaja 09. 01. 2010, 13:53

Roxana
Tofu dělat nesmím, protože jen ho vybalím, tak ho zblajznu sama......

Roxana 14. 01. 2010, 14:49

Ajaja
Už jsem měla možnost ochutnat i klaso apod., ale z náhražek mi nejvíce vyhovuje šmakoun. Mám štěstí, že je u nás restaurace Slunečnice, tam se všechta tato jídla vaří, občas toho využívám.

Ajaja 15. 01. 2010, 17:58

slunina
Pokud Vás zajímá zdravá výživa, zkuste někdy zajít do mé oblíbené vegetariánské restaurace. Je kousek od Staroměstského náměstí v Praze a opravdu to člověka jednak potěší chuťově (není to šlichta na plechový tác), ale je to tam i v krásném a klidném prostředí. Podívejte se na <a href="http://www.restaurace-maitrea.cz ">http://www.restaurace-maitrea.cz </a>

slunina 20. 01. 2010, 16:16

Ajaja
Ano, na prostředí hodně záleží. To se mi právě líbí na slunečnici - je to tam velmi příjemný interiér... A opravdu se jim podařila i iluze proslunění...

Ajaja 21. 01. 2010, 17:50

tepito
Děvčata-popisujete to sice moc hezky,ale jsem konzervativní(ne bojácná) a dávám přednost klasice.Jakékoliv náhražky čehokoliv odmítám.

tepito 12. 02. 2010, 06:56

Roxana
Vidíš, taky jsem stará "konzerva" - rozuměj konzervativní, ale jdu do všeho! To zase jo, jen barviva a podobné věci nemám ráda, nové věci mi nevadí. A právě ty je namají.

Roxana 12. 02. 2010, 16:50

Ajaja
Jsem sice konzervativní, ale i zvědavá... takže ochutnávám... a pak se vracím ke klasice... (až na výjimky - viz šmakoun, z ostatních novinek nic) :-))))

Ajaja 12. 02. 2010, 18:08

Roxana
Jo, to je ono, tak to mám i já, vystihlas to, my si prostě rozšiřujeme jídelníček. Ale dost věcí, u kterých jsem zůstala.

Roxana 12. 02. 2010, 21:57