Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Olivo, olivo, olivo zelená...

19054_medium

Při čtení článku o hubnutí od Ajajy jsem se dostala až k olivám. A donutilo mne to k zamyšlení, co vlastně obsahují a co onich vím, krom toho, že jich mám slušnou spotřebu. A dozvěděla jsem se dost nového.

Oliva je plodem olivovníku, jehož kolébkou je Asie. Dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.

Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocněních. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv a tak urychlit trávení.

No tak to jsem opravdu netušila, že zelená a červená oliva je jedno a totéž, ale zralé či nezralé! A vida - má vliv na trávení, čili, má vliv na hubnutí, detoxikace a tolik nemocí usměrňuje. Jen s tou chutí k jídlu, té mám na rozdávání!

Informace o plodu olivy je z wikipedie.

Podotýkám, že v Praze je oliva na každém kroku, jen jeďte na Prosek ! A všude. I já mám od rodičů jednu na zahradě, ale takové krásné, jak bonsaje tedy ne, jen při květu voní celá ulice.

Fotogalerie

Roxana

12. 01. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Olivu miluji zejména v nodovské úpravě - v suchém martini.

Ajaja 15. 01. 2010, 17:29

Roxana
Já je zbožňuji samotné či na obložených talířích a to hlavně červené a zelené plněné papričkou.

Roxana 15. 01. 2010, 18:46

Ajaja
... bondovské úpravě... ach jo... Ale samotné můžu černé, čisté. Přijde mi, že proti zeleným (ty jsou zase lepší v tom martini) nejsou tak trpké.

Ajaja 16. 01. 2010, 06:29

Angel 666
Ajajo, já jsem dávala taky přednost černým, do té doby, než jsem ochutnala zelené, plněné mandličkou. To je prostě pohádka, ty bych mohla na kila. Černým teď dávám přednost, když olivy přidávám do těstovin a salátů, tam mi fakt chutnají víc než zelené. Koukám, že jsme fakt stejná krevní skupina, zelená oliva v suchém martini, tak ta je taky nepřekonatelná.

Angel 666 05. 02. 2010, 19:48

Ajaja
Fakt máme stejné chutě - červné k jídlu (jak říkáš, v těstovínách nepřekonatelné), zelené do pití... :-)))

Ajaja 06. 02. 2010, 06:20

tepito
Tak olivy mě neoslovily-snažila jsem se jim přijít na chuť,ale nic.

tepito 20. 02. 2010, 12:04

Ajaja
tepito, z toho si nic nedělej, já zase nesnáším mlíkovou polívku a švestkový nákyp... a jiný by se utloukl...

Ajaja 20. 02. 2010, 17:23

tepito
Mě nechutná ani kaviár.Když jsme byli jednou v nobl restauraci,tak mi sice chutnalo,ale takové pidi porce za takovou cenu?To si raději dojdu na pořádnou svíčkovou do obyč.restaurace.Mě ty drahý mlsy nic neříkají.

tepito 20. 02. 2010, 17:45

Angel 666
Kaviár mi tedy taky opravdu nechutná. Kaviár a ústřice- to bych nejedla ani zadarmo, natož platit takové peníze :o).

Angel 666 21. 02. 2010, 08:13

tepito
Viď,zlatý obyč.jídla-třeba bramborák-ten můžu kdykoliv a ještě si pochutnám.

tepito 21. 02. 2010, 08:28

Roxana
Kaviár a ústřice taky nemusím, opravdu se mi to s naším jídelníčkem neštymuje. Jsem předsvědčená, že to nechutná ani spoustě lidí v honosné společnosti, ale co by za ty prachy neudělali, že jsou "in" a za vodou, to bych se přemohla taky. Před kamerou... Jinak, já se přiznám, že neznám jídlo, které nejím, doopravdy, to nemyslím tyhle nesmysly, ovšem olivy ano. To je výjimka. Já nemám důvod něco předstírat a na něco si hrát, ono na ty "lepší" taky dojde!

Roxana 21. 02. 2010, 11:25

Angel 666
Jo jo, bramborák fakt nepřekoná nic. A nebo, nejsou lahůdka takové obyčejné brambory, pečené v troubě se šlupkou a k tomu ochucený tvaroh? Kam se hrabou všechny lahůdky pro VIP.

Angel 666 21. 02. 2010, 13:09

Roxana
Ničemu nerozumíš! To jí spodina lidstva, chudá jak vandrák! A beztak nakopala brambory na panském! A honorace jí takové delikatesy, kdyby se z nich poprůjmovat měla, protože jak by to v té společnosti vypadalo! Ještě by jeden nepoznal chudého od bohatého a inteligenta od primitiva (jestli to není naopak?)

Roxana 21. 02. 2010, 13:39

tepito
nevím,jak bych jako honorace uspěla,ale takové brambory na loupačku s dom.mlíkem,máslem,tvarohem,pažitkou...končím,jdu vařit brambory!

tepito 22. 02. 2010, 08:50

Roxana
Si tu nebudem hrát na snoby, těch je dost i bez nás. A co myslíš? Rubáš kapsy nemá...

Roxana 22. 02. 2010, 09:53

Ajaja
Tak koukám, že to "studené, slizské a slané" nechutná :-))) A bramborák vede ... Já si dnes smlsla na bramborové růžičce - chci nahradit připutované fotečky vlastními, tak jsem vyráběla, pak smlsla...

Ajaja 22. 02. 2010, 19:06

Facebook komentáře