Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ovoce a zelenina v naší kuchyni

19354_smallKaždý z nás ví, že čerstvé ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví nepostradatelné. Málokdo ale ví, že i když si nakoupené vitamíny přineseme domů, jejich nesprávné ošetření a uchovávání může mít špatný vliv na jejich kvalitu. Přinášíme vám pár tipů, jak zachovat v zelenině a ovoci co nejvíce hodnotných složek, aby se jejich konzumace spíše proti nám:

  • Ovoce a zeleninu uskladňujeme ve větrané, suché, chladné místnosti, rozloženou a vybalenou z obalů, protože jinak by mohlo dojít k zapaření a následné plísni. Některé druhy je možné uskladnit ve spodní části lednice.
  • Ovoce a zeleninu pečlivě očistíme od hlíny a jiných nečistot, při nutném skladování dbáme, aby zůstala suchá.
  • Kupujeme jen tolik, kolik sníme, protože čím déle uskladňujeme ovoce nebo zeleninu v lednici, tím více ztrácí své potřebné vitamíny.
  • Před konzumací dbáme na řádné omytí, protože zahrádkáři a pěstitelé používají různé druhy postřiků proti hmyzu a dokonce i na podporu růstu. V mnoha postřicích se nacházejí pesticidy, které mohou vážně poškodit zdraví dospělého. Mnohem nebezpečnější jsou však pro děti, které konzumují ovoce a zeleninu ve větší míře. Podle výzkumů může vzniknout v důsledku konzumace pesticidů u dětí dyslexie, agrese, hyperaktivita či nesoustředěnost dítěte.
  • Biofarmy nám sice nabízejí nezávadné plodiny, ale jelikož nepoužívají chemikálie a postřiky, mohou tyto plodiny dříve zplesnivět a také se brzo kazí. Ani tyto kusy zeleniny a ovoce nejsou úplně bez pesticidů. Mohou být takto kontaminovány v důsledku přímé manipulace s lidmi.
  • Dnes si již můžeme dovolit kupovat velké množství druhové zeleniny i ovoce. Pokud se ale rozhodneme koupit ji mraženou, nikdy ji po rozmražení nesmíme znovu zamrazit. Mraženou zeleninu ihned spotřebováváme. Do vařených a pečených pokrmů je lepší ji přidávat v mraženém stavu, uchová si tak více vitamínů.

Nezapomínejte proto ovoce a zeleninu řádně omývat teplou vodou, popřípadě je zbavit vrchní slupky nebo vrstvy. Pravidlo, že pod slupkou je nejvíce vitamínů, může být při množství použití pesticidů a jiných chemikálií zavádějící.

Fotogalerie

Šéfredaktor

19. 01. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
A pokud je skladujeme v ledničce, nezapomínejme, jak jsou v ní rozloženy jednotlivé zóny, zejména "biofresh", kam patří zelenina. Jednak tato zóna vyhovuje teplotně, jednak zajišťuje udržení vlhkosti, takže ovoce či zelenina tak rychle nevysychají.

Ajaja 22. 01. 2010, 22:14

tepito
Nedávno jsem si někde přečetla,že citron nepatří v žádném případě do ledničky-nevíte,co je na tom pravdy?

tepito 03. 02. 2010, 15:41

Ajaja
Tak to slyším prvně, já ho tam klidně dávám

Ajaja 04. 02. 2010, 17:28

tepito
No právě-já taky,ale tam bylo něco v tom smyslu,že citrusové plody nejsou zvyklé na teplotu pod 5 stupňů a po zchlazení už nejsou tak kvalitní.Zajímalo by mě ,co je tedy správně.

tepito 04. 02. 2010, 17:39

Ajaja
A možná je to tím - ovoce a zelenina jsou všeobecně háklivé na příliš nízké teploty, proto v ledničkách ta fresh zóna, kde jednak nevysychají, jednak i teplota je jiná. Ona ta teplota není na všech úrovních ledničky stejná.

Ajaja 05. 02. 2010, 16:09

Thumb
Rozhodně do lednice nepatří banány. U citlivějších jedinců potom mohou způsobit i zažívací problémy.

05. 03. 2010, 11:02

Ajaja
Ještěže nejsem citlivý jedinec, tedy pokud jde o banány....

Ajaja 05. 03. 2010, 17:16

Facebook komentáře