Paprikové variace

Papriku můžeme všestranně využít. Můžeme ji zapékat, grilovat, vařit, usušit, nakládat, ale klidně ji můžeme konzumovat i syrovou. Snadno ji seženeme v kterémkoli obchodě, prospívá našemu zdraví, má skvělou chuť a v našich kuchyních je nepostradatelným a vděčným společníkem již po mnoho let.

#tescoma-velmi-siroky 

Pečené plněné papriky

Papriky řadíme do lilkovité zeleniny. Uzrávají na keřících, mohou se lišit velikostí, slupkou (tenkostěnné a tlustostěnné), ale i barvou. Existují červené, žluté, světle i tmavě zelené i oranžové. Obecně papriky dělíme i podle stupně pálivosti, která závisí na tom, kolik obsahují kapsaicinu.


Ve studené kuchyni je využíváme pro přípravu salátů, chlebíčků, jednohubek či z nich vytvoříme oblohu k teplým pokrmům. Pokud je však chceme tepelně upravit, přidávají se do gulášů, omáček, polévek, těstovin a také na pizzu. Můžeme je i zavařovat či je něčím naplnit, jako v tomto případě.

Papriky plněné salátem z vajec


Rajčata najdeme i v jiných barevných provedeních, ale jinak spíše vybíráme nádherně červené plody. Jsou charakteristické svou typicky výraznou vůní a sladko-kyselou chutí. Jsou základní surovinou pro výrobu rajského protlaku, šťávy, kečupu, čatní, salsy a leča. Přidáváme je i do omáček, polévek, do těstovin nebo je můžeme usušit a naložit do oleje, což je považováno za jakousi delikatesu studené kuchyně.

Domácí nakládané papriky



Ocet se dříve používal často jako čistidlo. Dokázal odstranit i ty nejhorší skvrny a využíval se i k léčbě různých poranění či infekcí. Ale nejvhodnější způsob, jak jej využít, je při přípravě pokrmů. Je totiž nenahraditelným dochucovadlem. Kdysi se používal pouze kvasný lihový ocet, protože byl jediným typem. Dnes si už ale můžeme vybrat z mnoha dalších - vinný, jablečný, balsamico, bylinkový, rýžový, malinový nebo česnekový.



Plněné papriky květákem a sýrem


Květák byste měli vždy před přípravou nějakého pokrmu důkladně opláchnout. Můžete jej také na několik minut namočit do studené vody s trochou octa. Tím se zbavíte veškerých nečistot. Navíc se zbavíte i nepříjemného zápachu, který by se mohl objevit v případě, že byste jej nedostatečně omyli. Pak už můžete odříznout košťál a rozdělit květák na menší růžičky či nakrájet na plátky.


Papriková polévka



Tymián má kromě jemné nasládlé a kafrovité chuti i zázračné léčivé účinky. Zlepšuje trávení, působí jako dezinfekce, zmírňuje kašel a poradí si s nadýmáním. Můžete si jej koupit v sušené formě nebo jej seženete i čerstvý, ať už v květináči nebo natrhaný v krabičce. Přidáváme ho do omáček, másla, dipů, zálivek, dresinků a hodí se i ke grilovaným pokrmům.




#damejidlo-siroky 
přidejte na:

17. 02. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář