Pikantní dipy

Pro milovníky pikantních jídel a omáček jsme si připravili pár tipů na netradiční dipy, kterými si můžete doladit své oblíbené jídlo nebo si do nich namáčet třeba nachos či jiné pochutiny.

#chefparade-siroky 

Kreolská salsa

Salsa je španělský výraz obecně označující omáčku. V mexické kuchyni je salsa pikantní omáčka, připravená z různých druhů ovoce a zeleniny, obvykle rajčat a paprik, vynikající k namáčení nachos a dalších různých druhů čipsů nebo jako omáčka do tortilly








Guacamole-avokádová salsa

Guacamole salsa je lehce pikantní avokádová omáčka. Skvěle se hodí k nachos, opečeným bramborám a nebo jen tak jako svačinka k žitnému chlebu. Avokádo bývá často označováno jako superovoce. Častým konzumováním tohoto exotického ovoce, můžete snížit hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazně zlepšit paměť. Avokádo je z 30 % tvořeno zdravými tuky. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, lecitin, proteiny, hodně vitamínů a minerálů. 

Jak poznat zralé avokádo? Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne příliš kašovité. Existuje více odrůd, konkrétně odrůda Hass při dozrávání tmavne, u jiných odrůd to není možné. Dejte si pozor, abyste nekoupili nezralé avokádo, neboť takové avokádo je téměř nejedlé.

Harrisa - ostrá chilli pasta

Harissa tvoří základ kuchyně v severní Africe. Tunisko je největší výrobce a vývozce harissy. Nesmí v ní chybět chilli papričky, koriandr, římský kmín, olivový olej a česnek. 

Harrisa se hodí do omáček, slouží k dochucení dušené zeleniny a jiných dušených pokrmů a skvěle doplní chuť masa. Její chuť ozvláštní i kuskus, přidává se do marinád na jehněčí či drůbeží maso a zachutnat vám může i v různých polévkách. Harissa se dá kombinovat i s hermelínem, parmazánem, zakysanou smetanou či s jogurtem.



Jak si připravit domácí harissu?

Pokud si libujete v ostřejším jídle, pak už jste jistě ochutnali i harissu - chilli pastu, ve které se skrývá dráždivě pálivá chuť. Koupit si ji můžete v obchodě, ale klidně si ji vyrobíte i doma. Její ostrost záleží na pálivosti chilli papriček. Čím je paprička menší, tím má pálivější chuť. Jestli ji chcete méně pikantní, zkuste ji zkombinovat s kapiemi dle vaší chuti.


  • Chilli papričky - 50 g (sušené)

  • Chilli papričky - 50 g (čerstvé)

  • Olivový olej - 6 lžic

  • Česnek - 1 stroužek

  • Koriandr - malá snítka

  • Koriandrová semínka - 1 lžička

  • Římský kmín - 1 lžička

  • Klasický kmín - 1 lžička

  • Citron - šťáva z ¼ citronu

  • Sůl - špetka

  • Kapie (dle chuti a potřeby)


Postup přípravy: Nejprve zalijte vařící vodou sušené chilli papričky. Ve vodě papričky natečou - budou větší. Všechno koření si zatím opečte na suché pánvi, více se rozvoní. Pak slijte vodu z papriček a vhoďte je do vysoké misky. Přidejte čerstvé papričky i zbylé ingredience včetně koření. Vše rozmixujte a dle vaší potřeby zmírněte pálivost přidáním kapií. Nakonec už jen stačí nalít směs do sklenice.

#decodoma-nerez-nadobi-siroky
přidejte na:
Šéfredaktor

21. 07. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář