OBDOBÍ SKLIZNĚ A PŘÍPRAVY NA ZIMU
Podzim patří k období ukládání, zavařování a vytváření zásob na zimu. Jedná se o skvělou příležitost, kdy můžeme sami nebo za pomoci dětí nasbírat a usušit houby, zavařit ovoce a naložit zelí. Mnohem více bychom se měli začít zaměřovat na lokální potraviny a vyloučit ze svého jídelníčku tropické ovoce, které přirozeně lidské tělo ochlazuje.
POTRAVINY, KTERÉ PROHŘEJÍ ORGANISMUS
KYSANÉ VÝROBKY
Účinným způsobem, jak pomoci tělu s aklimatizací na vrtkavé podzimní počasí, je přidání kysaných výrobků do jídelníčku. Kromě toho, že tyto potraviny obsahují pozitivní bakterie důležité pro zdravou funkci střevní mikroflóry, přirozeně pomáhají při zatahování pórů a brání tak vstupu chladu do lidského těla.
Příklady doporučených potravin:
- Kysané zelí
- Acidofilní mléko nebo Kefír
- Podmáslí
- Kyška
KOŘENOVÁ ZELENINA
Říjen je jako stvořen ke sklízení kořenové zeleniny, a tak by její účast neměla chybět ani na našem stole. Nejen, že je zelenina plná vitaminů a látek, které podporují zdraví člověka, ale dá se z ní připravit nespočet výborných polévek, které zahřejí na těle i duši.
Příklady doporučených potravin:
- Květák, zelí
- Ředkev
- Dýně
- Brambory
- Cibule, česnek, křen
LUŠTĚNINY
Luštěniny jsou v našem jídelníčku velmi opomíjenou složkou i když obsahují vysoké množství bílkovin a komplexních sacharidů (vlákniny). Ta mimo jiné spolu s konzumací vody zvětšuje ve střevě svůj objem a má schopnost zasytit tělo na delší čas. Kromě jiného jsou i důležitým zdrojem minerálních látek (vápník, draslík a vitaminu skupiny B).
Příklady doporučených potravin:
- Hrách
- Fazole
- Čočka
- Cizrna
OŘECHY
Ořechy jsou přirozeným zdrojem omega – 3 a omega – 6 nenasycených mastných kyselin (tělu prospěšných tuků), které podporují správnou funkci srdce a snižují hladinu cholesterolu v krvi. V podzimním čase se je hodí jíst zejména z toho důvodu, že obsahují vitamin A, E a B, které podstatně posilují imunitní systém.
Příklady doporučených ořechů:
- Mandle
- Lískové a vlašský ořechy
- Kešu
- Pistácie