Podzimní jídelníček. Co jíst, abychom si udrželi zdraví a předešli únavě?

OBDOBÍ SKLIZNĚ A PŘÍPRAVY NA ZIMU

Podzim patří k období ukládání, zavařování a vytváření zásob na zimu. Jedná se o skvělou příležitost, kdy můžeme sami nebo za pomoci dětí nasbírat a usušit houby, zavařit ovoce a naložit zelí. Mnohem více bychom se měli začít zaměřovat na lokální potraviny a vyloučit ze svého jídelníčku tropické ovoce, které přirozeně lidské tělo ochlazuje.

POTRAVINY, KTERÉ PROHŘEJÍ ORGANISMUS Podzimní jídelníček. Co jíst, abychom si udrželi zdraví a předešli únavě?

KYSANÉ VÝROBKY

Účinným způsobem, jak pomoci tělu s aklimatizací na vrtkavé podzimní počasí, je přidání kysaných výrobků do jídelníčku. Kromě toho, že tyto potraviny obsahují pozitivní bakterie důležité pro zdravou funkci střevní mikroflóry, přirozeně pomáhají při zatahování pórů a brání tak vstupu chladu do lidského těla.

Příklady doporučených potravin:

  • Kysané zelí
  • Acidofilní mléko nebo Kefír
  • Podmáslí
  • Kyška

KOŘENOVÁ ZELENINA

Říjen je jako stvořen ke sklízení kořenové zeleniny, a tak by její účast neměla chybět ani na našem stole. Nejen, že je zelenina plná vitaminů a látek, které podporují zdraví člověka, ale dá se z ní připravit nespočet výborných polévek, které zahřejí na těle i duši.

Příklady doporučených potravin: Podzimní jídelníček. Co jíst, abychom si udrželi zdraví a předešli únavě?

  • Květák, zelí
  • Ředkev
  • Dýně
  • Brambory
  • Cibule, česnek, křen

LUŠTĚNINY

Luštěniny jsou v našem jídelníčku velmi opomíjenou složkou i když obsahují vysoké množství bílkovin a komplexních sacharidů (vlákniny). Ta mimo jiné spolu s konzumací vody zvětšuje ve střevě svůj objem a má schopnost zasytit tělo na delší čas. Kromě jiného jsou i důležitým zdrojem minerálních látek (vápník, draslík a vitaminu skupiny B).

Příklady doporučených potravin:

  • Hrách
  • Fazole
  • Čočka
  • Cizrna

OŘECHY Podzimní jídelníček. Co jíst, abychom si udrželi zdraví a předešli únavě?

Ořechy jsou přirozeným zdrojem omega – 3 a omega – 6 nenasycených mastných kyselin (tělu prospěšných tuků), které podporují správnou funkci srdce a snižují hladinu cholesterolu v krvi. V podzimním čase se je hodí jíst zejména z toho důvodu, že obsahují vitamin A, E a B, které podstatně posilují imunitní systém.

Příklady doporučených ořechů:

  • Mandle
  • Lískové a vlašský ořechy
  • Kešu
  • Pistácie
přidejte na:
Šéfredaktor

25. 10. 2019

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář