Praktické tipy na přípravu lahodného steaku

Připravit si v domácích podmínkách dobrý steak nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. K tomu, abyste si na něm opravdu pochutnali, musíte jednak o masu něco málo vědět (například jeho stáří, výšku, množství tuku atd.) a pak se vyvarovat zbytečných začátečnických chyb.

Příprava steaku je v teoretické rovině vcelku jednoduchá. Koupíte maso, očistíte ho a mrsknete na předem rozpálený oheň, že? Nebo je v tom něco víc?

7 TIPŮ NA PŘÍPRAVU STEAKU:

Pokojová teplota

Teplota masa je základ. Z lednice jej nikdy nedávejte přímo na pánev – místo toho jej dejte na kuchyňskou linku a počkejte na to, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud je maso vakuově balené, nechte jej temperovat v obalu. Vždy byste měli myslet na to, že maso musí mít pokojovou teplotu i uvnitř, což může trvat i několik hodin.

Pozor na vodu

Steak neoplachujte vodou. Maso by ji nasálo do sebe a na pánvi by to rozproudilo pořádný cirkus. Místo toho použijte papírovou utěrku, která vám pro osušení bude stačit.

Vakuově balený steak

Máte-li pod rukama vakuově balený steak, rozhodně z něj nevykrajujte tuk nebo kost (ta dodá masu správnouPraktické tipy na přípravu lahodného steaku chuť). Zároveň maso nenaklepávejte! Steak musí být vysoký, což platí i pro nebalené hovězí.

Místo paličky použijte ruku

Pro případnou úpravu masa použijte ruku. Srovnejte s ní velké nerovnosti, díky čemuž zabráníte, aby se vám maso propeklo někde víc a jinde míň.

Kleště a obracečky

Se steakem na pánvi manipulujte opatrně. Místo toho, abyste do něj píchali, dejte přednost kleštím, které maso nepoškodí a zabrání vytečení případné šťávy.

Na dochucení počkejte

Solí a pepřem dochuťte až hotový steak z obou stran. Nebojte se jej vydatně osolit, obzvlášť pokud je maso vysoké.

Nechte maso odpočinout

To nejdůležitější jsme si pro vás nechali na konec. Upečený steak nikdy neservírujte rovnou na talíř. Místo toho jej nechte v klidu odležet (cca 10 min.). Šťáva z masa se přirozeně rozprostře uvnitř steaku a nevyteče hned při prvním zakrojení.

přidejte na:
BB

26. 10. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Mmm🥩

Eda 19. 11. 2021, 01:08