Připravit si v domácích podmínkách dobrý steak nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. K tomu, abyste si na něm opravdu pochutnali, musíte jednak o masu něco málo vědět (například jeho stáří, výšku, množství tuku atd.) a pak se vyvarovat zbytečných začátečnických chyb.
Příprava steaku je v teoretické rovině vcelku jednoduchá. Koupíte maso, očistíte ho a mrsknete na předem rozpálený oheň, že? Nebo je v tom něco víc?
7 TIPŮ NA PŘÍPRAVU STEAKU:
Pokojová teplota
Teplota masa je základ. Z lednice jej nikdy nedávejte přímo na pánev – místo toho jej dejte na kuchyňskou linku a počkejte na to, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud je maso vakuově balené, nechte jej temperovat v obalu. Vždy byste měli myslet na to, že maso musí mít pokojovou teplotu i uvnitř, což může trvat i několik hodin.
Pozor na vodu
Steak neoplachujte vodou. Maso by ji nasálo do sebe a na pánvi by to rozproudilo pořádný cirkus. Místo toho použijte papírovou utěrku, která vám pro osušení bude stačit.
Vakuově balený steak
Máte-li pod rukama vakuově balený steak, rozhodně z něj nevykrajujte tuk nebo kost (ta dodá masu správnou chuť). Zároveň maso nenaklepávejte! Steak musí být vysoký, což platí i pro nebalené hovězí.
Místo paličky použijte ruku
Pro případnou úpravu masa použijte ruku. Srovnejte s ní velké nerovnosti, díky čemuž zabráníte, aby se vám maso propeklo někde víc a jinde míň.
Kleště a obracečky
Se steakem na pánvi manipulujte opatrně. Místo toho, abyste do něj píchali, dejte přednost kleštím, které maso nepoškodí a zabrání vytečení případné šťávy.
Na dochucení počkejte
Solí a pepřem dochuťte až hotový steak z obou stran. Nebojte se jej vydatně osolit, obzvlášť pokud je maso vysoké.
Nechte maso odpočinout
To nejdůležitější jsme si pro vás nechali na konec. Upečený steak nikdy neservírujte rovnou na talíř. Místo toho jej nechte v klidu odležet (cca 10 min.). Šťáva z masa se přirozeně rozprostře uvnitř steaku a nevyteče hned při prvním zakrojení.
Eda 19. 11. 2021, 01:08