Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rizoto 3x jinak


Rýže původně pochází z Asie, ale později se stala součástí spousty tradičních národních jídel. Rýže má tedy, co se světové gastronomie týče, své nenahraditelné místo. Můžete ji použít k přípravě hlavního chodu, přílohy či jako součást sladkých pokrmů. Lze ji konzumovat za studena i po tepelné úpravě.



Rizoto s mušlemi a mořskými plody

Recept zde:

Občas by se v našem jídelníčku měly vyskytnout nějaké mořské plody. Ochutnali jste už někdy slávku jedlou? Je to mořský mlž, jenž se vyskytuje především v příbřežních oblastech. Slávky se dají pořídit čerstvé čili živé, ale seženete i konzervované či mražené.

Před vařením je opláchněte ve vlažné vodě a kartáčkem odstraňte zbylé mořské řasy. Mušle, které se po uvaření neotevřou, byste měli raději vyhodit. Stačí je vařit tak 5 minut při 60 °C. Pokud je budete vařit déle, změní se na gumové a nestravitelné.

Řepové rizoto

Recept zde:

Červenou řepu pěstovali původně ve Středomoří, ale dnes si tuto zeleninu můžete pořídit kdekoli v Evropě. Dá se z ní vyrobit skvělý kompot, používá se i do salátů, do pomazánek či zeleninových polévek. Červené řepě se říká i jinak - “krvavý elixír mládí”.

Patří mezi nejsladší druhy zeleniny. Diabetici by si měli dávat pozor, protože se v ní nachází 7-8 % cukru. Také by se jí měli vyhýbat lidé trpící močovými kameny. Jelikož červená řepa obsahuje kyselinu šťavelovou, mohlo by dojít k podráždění močových cest.


Dýňové rizoto

Recept zde:

Dýně k podzimu patří. Dýňová dužina obsahuje až 90 % vody, je bohatá na vlákninu a má jen malé množství sacharidů. Dále obsahuje hořčík, selen, sodík, železo, zinek, vitamín A, beta-karoten, lutein i nenasycené mastné kyseliny.

Kromě toho, že má dýně ohromující léčivé a regenerující účinky, se využívá i na poli kosmetiky, neboť obsahuje i kyselinu nukleovou. Díky vysokému obsahu vlákniny se nám zlepší trávení, dojde k posílení imunity a ke snížení hladiny tuků v krvi.

Fotogalerie

Veronika

19. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře