Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Svátek Sv. Martina bez husy není žádný svátek

12196_small

Ke svátku Sv. Martina neodmyslitelně patří i tzv. Svatomartinská husa s červeným zelím a špekovým knedlíkem. Proč zrovna husa a ne kachna? Tradice tvrdí, že když Sv. Martin kázal, rušily ho přitom svým kejháním právě husy, a proto skončily na pekáči. Jiné vysvětlení ale přináší další vyprávění o tom, jak se Martin ukrýval v seníku a husy jej prozradily svým vyplašeným poletováním a křikem. Tak jako tak, husy skončily vždy stejně.

Jelikož den svátku Sv. Martina byl také dnem, kdy končila čeládce služba a v každé vesnici byly oslavy a zábavy, mělo přidělování pečené husy také svůj význam. Křídlo tradičně dostávali sluhové, protože symbolizovalo, jak rychle by se při práci měli ohánět. Zbytek samozřejmě připadl pánovi. Kůže z husích nohou se dávala do bot. Prý to zabraňovalo pocení a tvorbě kuřích ok.

My vám přinášíme recept našich babiček, který byl opravdu velmi sytý a tučný pokrm a lahodil nejen žaludku, ale i očím. Přesvědčte se sami, že tak slavnostní pokrm zvládnete i vy a upečte si Svatomartinskou husu doma.

Fotogalerie

Šéfredaktor

07. 11. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Ajaja
Jj - akorát že "Martina" může být častěji

Ajaja 29. 12. 2009, 16:36

Facebook komentáře