Ke svátku Sv. Martina neodmyslitelně patří i tzv. Svatomartinská husa s červeným zelím a špekovým knedlíkem. Proč zrovna husa a ne kachna? Tradice tvrdí, že když Sv. Martin kázal, rušily ho přitom svým kejháním právě husy, a proto skončily na pekáči. Jiné vysvětlení ale přináší další vyprávění o tom, jak se Martin ukrýval v seníku a husy jej prozradily svým vyplašeným poletováním a křikem. Tak jako tak, husy skončily vždy stejně.
Jelikož den svátku Sv. Martina byl také dnem, kdy končila čeládce služba a v každé vesnici byly oslavy a zábavy, mělo přidělování pečené husy také svůj význam. Křídlo tradičně dostávali sluhové, protože symbolizovalo, jak rychle by se při práci měli ohánět. Zbytek samozřejmě připadl pánovi. Kůže z husích nohou se dávala do bot. Prý to zabraňovalo pocení a tvorbě kuřích ok.
My vám přinášíme recept našich babiček, který byl opravdu velmi sytý a tučný pokrm a lahodil nejen žaludku, ale i očím. Přesvědčte se sami, že tak slavnostní pokrm zvládnete i vy a upečte si Svatomartinskou husu doma.
Ajaja 29. 12. 2009, 17:36