Švestkové hody

U nás jsou švestky tradiční ovoce. Řadíme je mezi peckovice a pěstujeme je v alejích, sadech či na našich zahrádkách. Švestky mají vysokou energetickou i biologickou hodnotu. Měli bychom je zařadit do jídelníčku častěji.

Kuřecí maso na švestkách

Tymián používáme v kuchyni hojně a nejen v té naší. I v zahraničí na ni nedají dopustit. Jedná se o nízký keřík, z kterého vyrůstají drobné, ale pevné lístečky tmavě zelené barvy. Má silné aroma, jemnou nasládlou chuť a skvěle podtrhne chuť grilovaného či pečeného masa. Lze s ním dochutit i máslo, dipy, zálivky, dresinky, majonézy či med.

Švestkový štrúdl dle Marcely

Skořice prospívá především našemu trávení, pomáhá při průjmu a nadýmání a zvyšuje chuť k jídlu. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, reguluje hladinu cholesterolu i krevního tlaku. Skořice pomáhá i při nachlazení, protože působí jako přírodní antibiotikum. Skořice se báječně hodí k čokoládě, jablkům, ale také k rýži, banánům či k jehněčímu masu.

Kuřecí prsa se švestkami

Šalotka má zajímavou chuť, která připomíná cibuli s česnekem. V obchodech můžete natrefit na karamelově zlatou šalotku, ale většinou má vínovou barvu. V kuchyni ji využíváme podobně jako cibuli, takže se hodí pod maso, do omáček, k houbám, zelenině, do salátů, polévek, těstovin i do slaných koláčů. Aby vám dlouho vydržela, skladujte ji ve vzdušných, chladných prostorách. Vydrží vám tak i 6 týdnů.

Švestkovo-tvarohový koláč

Švestky jsou bohaté na vitamín B, C, E a H a také obsahují spoustu železa, hořčíku, vápníku a draslíku. Pokud trpíte zácpou, anémií či karcinogenním a kardiovaskulárním onemocněním, měli byste jíst větší množství švestek. Samozřejmě ale až s doporučením od lékaře. Můžete si z nich připravit kompot, povidla, hodí se i do omáček nebo jako náplň do koláčů.

přidejte na:
Šéfredaktor

24. 07. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář