Vychutnejte si vajíčka na několik způsobů.
Houstičky s vejci
V kuchyni využíváme především vejce slepičí, křepelčí nebo pštrosí vejce. Můžeme je připravovat různě - na měkko, na tvrdo, na hniličku, sázená, míchaná, ztracená nebo ve formě vaječných omelet.
Přidávají se ale i do kynutých, třených a jiných těst a jsou jednou ze 3 základních složek trojobalu. Připravujeme z nich nádivky, knedlíky, palačinky, pomazánky, jednohubky, saláty a podobně. Také je využíváme ke zjemnění omáček nebo polévek a pro přípravu majonéz či dresinků.
Vejce pana krále
Kaviár je luxusní pochoutkou, která však prospívá i našemu zdraví. Je bohatá na zdravé tuky s nenasycenými mastnými kyselinami. Obsahuje také vitamíny A, B, D a E a najdete v nich i dostatek hořčíku, jódu, draslíku a fosforu. Pomáhá rozpouštět krevní sraženiny a s jeho pomocí lze regulovat hladinu krevního tlaku i cholesterolu. Je to účinná prevence před srdečně cévními chorobami.
Vajíčková pomazánka s lučinou a křenem
Křen svým vzhledem nápadně připomíná petržel a ceníme si ho nejen pro jeho vysoký obsah vitamínu C. Najdeme v něm i provitamín A, železo, hořčík, vápník a spoustu dalších výživných látek. Abyste se vyhnuli ztrátám vitamínu C při strouhání křenu, měli byste volit spíše plastová struhadla. Tato kořenová zelenina se přidává do omáček, dresingů, salátů či k masu.
Rychlý vajíčkový salát
Pepř prospívá trávení, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a zmírňuje nepříjemné nadýmání. Pomáhá lidem, které často trápí studené ruce a nohy a pomáhá také stimulovat nervový systém, zmírňuje střevní potíže.
Má antioxidační účinky a jelikož obsahuje piperin, což je látka s podobnými účinky jako morfin, ulevuje i od bolesti. Zlepšuje srdeční činnost a dokonce prý působí i jako přírodní afrodiziakum.