Vánoce bez kapra! Máme pro vás 4 tipy

Kapr a Vánoce, to je klasika, která je s námi od nepaměti. Co když nám ale z nějakého důvodu kapr nechutná? Co když si chceme i přes svátky udržet štíhlou linii a kapr nám zrovna (z pohledu výživy) do plánu nezapadá?

O tom, že ryby bychom měli jíst v průběhu celého roku, není pochyb. Prakticky všichni odborníci se totiž shodují na tom, že by se na našem talíři měly objevit alespoň dvakrát v týdnu. Ryby obsahují vysoké množství bílkovin, omega-3 mastné kyseliny, snižují stres a podporují funkci mozku. Málokdo ale ví, že ne každá ryba je k pravidelné konzumaci vhodná. Které ryby tedy jíst (nejen na Vánoce), když chcete svému tělu dopřát to nejlepší?

TRESKA

Treska je rybka vhodná pro každého, kdo by si měl hlídat množství zkonzumovaného tuku (v těle ryby je méně než 1 %). Obsahuje kyseliny DHA, které jsou důležité pro zdravou funkci mozku a očí. Velice vhodná je v období těhotenství, kdy pozitivně ovlivňuje rozvoj nervového systému dítěte.

PSTRUHVánoce bez kapra! Máme pro vás 4 tipy

Pstruh patří ke sladkovodním rybám, které se vyskytují v řekách Asie a Severní Ameriky. Většinou si jej lidé vychvalují pro svou jemnou chuť a křehké maso. Kromě vysokého množství bílkovin je i výborným zdrojem draslíku, selenu a vitaminu B6.

MAKRELA

Makrelu si asi většina lidí představí jako tu uzenou, kterou si můžete koupit běžně v supermarketu. Vy si ji ale můžete připravit jako klasickou rybku na pánvi či v troubě. Obsahuje vysoké procento mononenasycené mastné kyseliny, která pomáhá regulovat hladinu cukru, a je tak skvělá v případě, že trpíte na diabetes.

LOSOSVánoce bez kapra! Máme pro vás 4 tipy

Losos patří všeobecně k velice pozitivně vnímané rybě. V jeho mase najdete vysoké procento vitaminů B6 a B12, minerálních látek a bílkovin. Oblíbený je ale hlavně proto, že neobsahuje takřka žádné kosti. Ačkoli může někoho napadnout, že je losos poměrně dost tučný, jedná se právě o již dříve zmíněné nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají k vstřebávání vitaminů do těla.

přidejte na:
BB

20. 12. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář