Vaříme s medvědím česnekem

Česnek medvědí (Allium ursinum) je vytrvalá bylina, která má úzké, většinou přízemní listy. Ty mohou být dlouhé až 45 cm. Měli bychom vás však upozornit, pokud si chcete nasbírat medvědí česnek, že se výrazně podobá jedovaté konvalince s bílými drobnými květy. A jak vlastně zjistíte, jestli to jsou listy medvědího česneku? Stačí je zlehka promnout mezi prsty. Měly byste ucítit česnekové aroma. Je to přírodní antioxidant. Také pomáhá při nachlazení, chřipce i angíně, neboť se jedná o přírodní antibiotikum. Reguluje hladinu krevního tlaku a hlavně je bohatým zdrojem vitamínu C.


Celerovo-česneková pomazánka s pestem z medvědího česneku


Celer je považován za přírodní antibiotikum, spolehlivě ničí bakterie a plísně nejen v ústech, ale i ve střevech a žaludku. Proto se doporučuje při problémech s trávením, nadýmáním nebo častými průjmy. Podporuje také tvorbu žaludečních šťáv, má očišťující účinky, takže pomáhá i při chorobách ledvin nebo močového měchýře.



Krémová polévka z medvědího česneku s parmazánem


Parmazán je opravdovou delikatesou. Kdybychom chtěli ochutnat krále italských sýrů, museli bychom ochutnat právě parmazán. Nenechte se odradit výraznou vůní. Má intenzivní chuť, která se skvěle snoubí s těstovinami. Přidává se i do rizota, na pizzu, do salátů nebo do polévek.



Bramborák s medvědím česnekem

Majoránka pomáhá zlepšovat trávení, ulevuje od žaludečních či střevních křečí, má protizánětlivé účinky a umí i dokonale utlumit bolest. Zmírňuje i projevy při bolestivé menstruaci a při ženských potížích, pomáhá při bolestech hlavy, potlačuje nespavost a je prospěšná i při rýmě a nachlazení.


Majoránka je však především nedílnou součástí staročeské kuchyně. Používá se k dochucení polévek, omáček i masitých pokrmů. Ale hlavně si neumíme bez majoránky představit vynikající bramboráky.



přidejte na:

29. 03. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář