Vaříme s pohankou

Pohanka je skutečně zdraví prospěšnou potravinou a navíc není příliš kalorická. Pomáhá posilovat imunitu, je přírodním antioxidantem a funguje i jako určitá prevence proti vzniku srdečních chorob.

#tescoma-velmi-siroky 

Rizoto s pohankou a hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná se v kuchyni používá především v drcené či sušené variantě, neboť má mnohem výraznější vůni. Přidáváme ji do polévek, salátů, omáček, ale je vhodná i na smažení či pro přípravu asijských jídel.


Sušenou či drcenou hlívu byste měli skladovat na suchém a chladném místě. Čerstvá hlíva vám v lednici vydrží maximálně 3 dny. Hlíva ústřičná je bohatá na železo, draslík a vitamín B, C, D a K. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, má protizánětlivé účinky a dokonce podporuje tvorbu červených krvinek.


Pohankové placky s kysaným zelím

Kysané zelí je tradiční součástí našeho českého jídelníčku už mnoho generací. Vzniká kvašením neboli fermentací, což je proces, v rámci jehož dochází při účasti mikroorganismů k přeměně organických látek v potravině.


Pokud si totiž chcete uchovat zeleninu na dlouhou dobu, měli byste si ji zkvasit. Tímto přirozeným procesem dojde ke správnému konzervování zeleniny, při které dochází ke zvýšení obsahu vitamínu C.


Pohankové karbanátky


Kapusta je košťálovou zeleninou, jenž není náročná na pěstování. Jde tedy o dostupnou a levnou potravinu, která je zároveň velice výživná a zdravá. Při výběru v obchodě byste měli vybírat takové kusy, které neindikují známky vadnutí, hniloby, plísní či parazitů.




Pohankový dort

Pohankovou mouku by měli pravidelně konzumovat všichni ti, kteří trpí nějakým cévním onemocněním. Pohanková mouka je totiž bohatá na rutin, což prospívá především našim cévám.


Také obsahuje vitamín B1, B2, C a E a kromě toho se v ní nachází i spousta hořčíku, selenu, mědi a zinku. Pokud trpíte celiakií, můžete si ji také v klidu dopřát, jelikož je bezlepková.





#chefparade-siroky 
přidejte na:

27. 11. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář