Pohankový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vajcia, mletý a vanilkový cukor, štipku soli a 5 PL studenej vody ušľaháme na hustú penu. Zľahka zapracujeme múku s kypriacim práškom.
Rozotrieme do vymastenej, pomúčenej formy a pri 175°C pečieme asi 30 minut. Vychladnutý korpus vyklopíme, prekrojíme na 3 diely. Naplníme krémom, ktorým natrieme aj celú tortu. Ozdobíme odkvapkanými vykôstkovanými višňami a polejeme rozpustenou polevou.
Odložíme do chladna.
KRÉM: Želatinu zalejeme studenou vodou. Napučanú vytlačíme a rozpustíme nad parou. Tvaroh, cukor, rum, víno a pomarančovú šťavu nahladko vymiešame a zmiešame s vlažnou želatinou a spracujeme. Odložíme na 30 minut do chladna. Keď začne tuhnuť, zľahka primiešame hustú šľahačku.
POLEVA: Červenú polevu rozpustíme v 4 PL višňovej šťavy, pridáme 1PL cukru, zvyšok šťavy zvaríme a zmiešame s polevou.
Tip k receptu
Keď je torta určená pre deti rum a víno nahradíme príchuťami.
Jozef09. 02. 2011
Ingredience
- 5 vajec
- Korpus: 200 g pohankové mouky
- 160 g cukru moučka
- 40 g vanilkového cukru
- Krém a poleva: 500 g odtučněného tvarohu
- 125 g cukru moučka
- 400 g višňového kompotu
- 50 ml rumu
- 50 ml dezertního vína
- 400 ml smetany ke šlehání
- 5 plátků želatiny
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 sáček červené dortové polevy