Želatina

Tuto látku získáme z kolagenu a osseinu, proces výroby probíhá při nízkých teplotách. Vyrábí se např. z kostí, poté se přidává glutin. Existuje také "rostlinná želatina" agar vyrobená z mořských řas. Jedná se o téměř průhlednou hmotu, která ve spojení s tekutinou (vodou, ovocnou štávou, smetanou...) utvoří gel, který se v teple rozpouští a v chladu tuhne. Látky obsažené v této potravině mohou posílit žaludek proti etanolu a žaludečním vředům, ovlivňují pevnost nehtů, vlasů a  pokožky. Želatina se také doporučuje při onemocnění kloubů. V obchodech koupíte želatinu v plátcích nebo v prášku, je bez chuti a může být obarvená. Želatinu obsahují například bonbóny, žužu, aspiky, ale i jogurty, sýry nebo náhražky másla. V kuchyni ji využijete k přípravě dezertů, krémů, polev na ovocné dorty a želé. Aby se vám povedla, nesmíte ji nikdy vařit, neztuhla by. Také zákusky a dorty s želé či aspikové výrobky nezamrazujte. Želatina se v mrazu potrhá. Při její přípravě se vyplatí dodžet návod na obale.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář