Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
želatina

želatina

Přidat na Pinterest

Tuto látku získáme z kolagenu a osseinu, proces výroby probíhá při nízkých teplotách. Vyrábí se např. z kostí, poté se přidává glutin. Existuje také "rostlinná želatina" agar vyrobená z mořských řas. Jedná se o téměř průhlednou hmotu, která ve spojení s tekutinou (vodou, ovocnou štávou, smetanou...) utvoří gel, který se v teple rozpouští a v chladu tuhne. Látky obsažené v této potravině mohou posílit žaludek proti etanolu a žaludečním vředům, ovlivňují pevnost nehtů, vlasů a  pokožky. Želatina se také doporučuje při onemocnění kloubů. V obchodech koupíte želatinu v plátcích nebo v prášku, je bez chuti a může být obarvená. Želatinu obsahují například bonbóny, žužu, aspiky, ale i jogurty, sýry nebo náhražky másla. V kuchyni ji využijete k přípravě dezertů, krémů, polev na ovocné dorty a želé. Aby se vám povedla, nesmíte ji nikdy vařit, neztuhla by. Také zákusky a dorty s želé či aspikové výrobky nezamrazujte. Želatina se v mrazu potrhá. Při její přípravě se vyplatí dodžet návod na obale.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Ovocné želé

Ovocné želé

200 g malin rozdělíme do čtyř skleniček o objemu 150 ml. Zbylé ovoce nakrájíme na kousíčky a zasypeme třtin...

Kávové řezy

Kávové řezy

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme mleté mandle, kakao a mletou kávu. Pečeme 30 minut na 180 °C. ...

Kávový mousse

Kávový mousse

Mléko a 100 ml smetany přivedeme k varu. Zbytek smetany vyšleháme dotuha. Smícháme žloutky, kávu a cukr ...

Tvarohový dort BB (broskve, borůvky)

Tvarohový dort BB (broskve, borůvky)

Do 2 dl mléka namočíme alespoň na 2 hod. vrchovatou polévkovou lžíci želatiny v prášku. Pak dáme do mixéru ...

Nepečený cheesecake

Nepečený cheesecake

Menší dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno a po obvodu naklademe piškoty. Namočíme plátky želat...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí želatina Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře