Druhý svátek vánoční, na svatého Štěpána, se většinou setkává celá rodina a peče se husa nebo kachna. Jako příloha se podává domácí houskový knedlík, bramborový knedlík a dva druhy zelí.
Červené zelí k huse či kachně
![](/system/images/89920/big_thumb.duck-2957809_1920.jpg)
Nejlépe chutná dušené červené zelí z hlávkového zelí. Chuť je rozhodně jiná než u zelí sterilovaného, ze sklenice.
K jemně nastrouhanému zelí přidejte jablko, které bude oloupané a bez jadřinců.
Společně vyduste a poprašte jemně moukou. Vykouzlíte tak originální dušené zelí, které skvěle chutná s bramborovým knedlíkem.
Červené zelí s brusinkami
![](/system/images/89921/big_thumb.red-cabbage-1224132_1920.jpg)
Dalším z tipů může být dušené červené zelí, ozvláštněné brusinkami. Brusinky jsou přirozeně sladké a dodají zelí opravdu skvělou chuť. Do zelí můžete použít brusinky sušené, ty budou úplně nejlepší. Ale pokud neseženete, můžete přidat i brusinkový kompot. Chuť tím vůbec nezkazíte.