V mrazivém počasí potřebujeme neustále doplňovat vitamíny. Zelenina je výborná sama o sobě, ale můžete z ní udělat fantastickou polévku, která vás zasytí i zahřeje. Polévky jsou ideálním pokrmem, pokud si chcete dopřát teplou a zároveň lehkou večeři. Dnes si připravíme hráškovou polévku na 3 různé způsoby.
#chefparade-siroky
Hrachová polévka s krutonky
![](/system/images/83481/content.big_thumb.61807.jpg)
Hrášek má svěží zelenou barvu a patří k nejstarším kulturním plodinám. Navíc je to vitamínová bomba. Hrášek je bohatý na vitamín C, dále obsahuje karoteny, vitamín B, hořčík, vápník a spoustu dalších prospěšných látek.
Jediné negativum je zvýšená plynatost. Veškeré luštěniny bohužel vyvolávají tento problém, ale nemusíte mít strach. Tyto projevy můžete zmírnit tím, že hrách před vařením namočíte a k vaření jej zalijete čerstvou vodou. Tak si na luštěninách můžete pochutnávat neomezeně.
Pórkovo-hrášková polévka
![](/system/images/83480/content.big_thumb.IMG_20160924_173651.jpg)
Pórek se většinou přidává do lahodných pokrmů, které jsou obecně zahrnuty pod názvem “čína”. Také se pórek přidává do masových směsí. Tato zelenina s podlouhlým stonkem má typickou štiplavou chuť. Má zeleno-bílou barvu a v té zelené části je větší množství vitamínů než v té bílé.
V obchodech jej seženete i sušený či mražený. Před použitím jej musíte důkladně opláchnout. Nařízněte pórek podélně a vymyjte jednotlivé vrstvy pod proudem vody. Můžete jej smažit, zapékat, plnit, dusit nebo jej přidejte do polévek, rolád, salátů, pomazánek či jiných chutných pokrmů.
Hráškový krém se slaninou
![](/system/images/83479/content.big_thumb.62044.jpg)
Na slanině si občas pochutnáme všichni. Ale nesmíme to s jejím množstvím přehnat, protože nepatří zrovna do zdravé a lehké stravy. Pochází z vepřového, nejčastěji z bůčku.
Může se ale vyrábět i ze hřbetu či z kýty. Špek se naloží do soli a následně se udí. V obchodech vybírejte pevnou slaninu, která obsahuje co největší množství masa. Slaninu v kuchyni používáme při přípravě omáček, polévek, rolád, také se přidává k houbám, do koláčů a dortů, k lívancům a podobně.