Nově objeveným kořením v Evropě je Wasabi. Jedná se o japonský zelený křen. Pikantní křen si velice rychle získává oblibu po celém světě a všude rychle zdomácní a to doslova.
Dá se totiž pěstovat i doma. Velmi snadno se pěstuje za oknem v truhlíku. Vyžaduje hodně vody, stín, jinak je nenáročný. V zimě snese teplotu kolem nuly, jinak je dobré ho umístit do chladné místnosti.
V obchodech se již i u nás můžeme setkat s pastou z Wasabi či konzervami, zda jsou pravé je sporné. Pravé ovšem jsou nepoměrně dražší.
A jak vypadá? Jedná se o dekorativní rostlinu, která neroste příliš rychle. Květy má bílé.
Pro kulinářské potřeby je důležitý kořen, list a řapík rostliny. Nejchutnější jsou čerstvé, ale dají se i zavařit.
Můžeme očekávat, že tato rostlina dosáhne obliby brzy i u nás, pro svoji příjemně štiplavou chuť a vůni, ale pozor, je hodně pálivý.
Sehnat se dá ve specializovaných prodejnách.
Vida, co jsem objevila! Wasabi, již upravené jako pochoutku k vínu a podobně, je pálivé a neskutečně dobré!
Jozef 15. 01. 2011, 10:03
Roxana 15. 01. 2011, 12:32
Jozef 15. 01. 2011, 13:03
notburga 01. 08. 2011, 15:23
Roxana 25. 08. 2011, 17:53