Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

notburga

Recepty

Polévka z kukuřice

Polévka z kukuřice

Do kuřecího vývaru dáme vařit na nudličky nakrájenou cibuli. Když je téměř měkká, přidáme kukuřici, na nudličky nakrájenou šunku, špetku pepře a chilli (nemusí být), lehce provaříme. Přidáme sojovou omáčku, víno. Ve 2 lžících vody rozmícháme solam...

Pstruzi po indicku

Pstruzi po indicku

Vykuchané pstruhy umyjeme a osušíme. Mandle spaříme vařící vodou, oloupeme, nasekáme na malé kousky a osmahneme v rozpáleném tuku, jen lehce, mandle nesmí příliš zhnědnout, jinak by zhořkly. Z mouky, hřebíčků, soli, kari a pepře připravíme směs na...

Hráškový salát s estragonem

Hráškový salát s estragonem

Rýži uvaříme v osolené vodě, pak ji propláchneme pod proudem studené vody, necháme okapat a vychladit. Studená křidélka zbavíme kůže, odkostíme a maso nakrájíme na kostičky. Papriky dáme na chvilku pod gril, oloupeme je a také nakrájíme na kostičk...

Šunkové brambory s pohankou

Šunkové brambory s pohankou

Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vše smícháme, přidáme utřený česnek, kmín a podle chuti osolíme a opepříme...

Skořicová poleva na cukroví

Skořicová poleva na cukroví

Prosejeme cukr, smícháme se skořicí, přidáme vodu a mícháme až do hladka. Natřeme na libovolné cukroví a necháme přes noc oschnout. Hotovo.

Zapékané artyčoky se šunkou

Zapékané artyčoky se šunkou

Z artyčoků odkrojíme spodní část a nůžkami ustřihneme špičaté konce listů. Artyčok potřeme citronovou šťávou a uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme a necháme okapat. Lžící vybereme "chmýří" a artyčoky narovnáme na plech, vzniklými dolíky naho...

Zapečená plněná ačokča

Zapečená plněná ačokča

Maso a rýži (lepší je lehce rozvařená) smícháme a důkladně spojíme. Přidáme mezi dlaněmi promnuté oregano a tymián, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí plníme vydlabané ačokči, poklademe na pekáček, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme ...

Szoldra

Szoldra

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi 100 g mouky a 5 lžic vlažného mléka a zaděláme kvásek. Necháme vykynout. Přimícháme 1 žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme hladké těsto. Na deset minut ho odložíme a poté vyválíme na dva pláty silné...

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Koňaková omáčka k fondue nebo grilování

Majonézu (nejlepší je domácí), koňak, vanilkovou esenci a cukr utřeme dohladka. Nepoužíváme ruční šlehač. Hotovou omáčku necháme dobře vychladit.

Koktejl Amsterdam

Koktejl Amsterdam

Do varné sklenky dáme koňak s horkou kávou - zamícháme. Smetanu vrstvíme přes lžičku na hladinu drinku. Můžeme ozdobit kávovým zrnkem.

Články

Voňavý cukr

Voňavý cukr

Chceš něčím ozvláštnit obyčejnou stolní cukřenku a překvapit hosty jejím voňavým obsahem? Jestli chceš, aby cukr voněl, přidej k němu sušené plátky citronové nebo pomerančové kůry. Vůně je to báječná!

Lehké houby

Lehké houby

Houby budou pro organizmus lépe stravitelné, když je deset minut před tepelnou úpravou naložíš do citronové šťávy a trochu osolíš. Kromě toho se nakonec rychleji uvaří.

Solení luštěnin před nebo po uvaření?

Solení luštěnin před nebo po uvaření?

Začínají kuchařky určitě ocení poznatek, že čočka, hrách ani fazole se nesmí při vaření solit. Jinak ztvrdnou, i kdybyste je vařili sebedéle ;-)

Barvení marcipánu

Barvení marcipánu

Pokud do marcipánu zapracujete příliš potravinářského barviva a začne se drolit, lehce ho zachráníte několika kapkami vaječného bílku.

Cibule

Cibule

Víte, že cibule se v Čechách objevila až v 19. století? A přesto patří mezi nejpoužívanější zeleninu.

Drobenka

Drobenka

Do drobenky můžeme pro lepší chuť přidat špetku skořice nebo karobu.

Krásně zlatý vývar

Krásně zlatý vývar

Zlatavou barvu dodá vývaru cibule vařená se slupkou nebo špetka kurkumy.

Zralé mango

Zralé mango

Zralé mango v obchodech poznáte podle smolné vůně u stopky s takovým květinovým nádechem. Sice musíte všechny plody očichat, ale stojí to za to. Navíc teď v létě je hodně plodů přezrálých (a nejedlých) a ty se prozradí zase takovou zatuchlou vůní....

Mikrovlnka a její čištění

Mikrovlnka a její čištění

Když mám v mikrovlnce zaschlé jídlo, vložím do ní misku s vodou a pokrájeným citrónem. Zapnu na jednu až dvě minutky. Špína se uvolní a mikrovlnka báječně voní :-)

Kustovnice

Kustovnice

Plody kustovnice se dají použít všude tam, kde používáte rozinky., Před použitím je třeba plody buď namočit nebo nechat dva dny volně na vzduchu, aby nebyly tak tvrdé.

Fórum

Přátelé