Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zážitky naší adminky v Ola Kala

Administrátorka Daniela, zapálená kuchařka a milovnice nových ingrediencí a receptů se vydala na průzkum do školy vaření v Ola Kala. O své zážitky se chce podělit i s vámi, uživateli sRecepty.CZ

Jako každý den, tak i dnes přemýšlím, co připravím rodině k obědu. Vytahuji hrnce a zkontroluji lednici. Moje tříletá dcera tasí vařečku a huláká, že mi pomůže.

Už má nadvakrát zamotanou zástěru a čeká na "bojový úkol". Dívám se na ni a napadá mě, zda nestojím u zrodu budoucí členky olympijského týmu kuchařů či cukrářů.

A kdy jsem vlastně já držela vařečku poprvé? Nevím, ale ve 14-ti jsem upekla svůj první patrový dort k narozeninám pro bráchu.

Jsem postižený nadšenec. K Vánocům a narozeninám si přeji vykrajovačky a dortové formy, z dovolených a výletů vozím jedlé suvenýry. A znáte to, ochutnáte tamní speciality a potom si je chcete připravit doma. Nakonec zjistíte, že jste vyrobili zcela něco jiného, co původní záměr připomíná jen s velkou dávkou fantazie.

Mantinely se posunuly a možná už mám těch formiček moc a tak jsem si nově přála absolvovat kurz vaření.

Dostala jsem příležitost svůj sen prožít, a to v jedné z nelepších škol vaření, v Ola Kala v Praze. Vybrala jsem si hned 3 jednodenní kurzy na téma buchty, koláče a pirohy, Španělsko a čokoláda.

50758_medium

Zdroj fotografie: http://www.portalpraha.cz

Jste zvědaví, co vás na takovém kurzu čeká?

V atelieru vás přivítá usměvavý majitel Michal Nikodem nebo jiný lektor, který daný kurz vede. Odložíte si, usadíte se a pohotově je vám nabídnuta káva nebo čaj. Když jsou všichni přítomni, podává se welcome drink, dostanete zástěru, receptury a šéfkuchař uvede kurz, přičemž vás seznámí s průběhem dne.

Počet osob na kurzu je omezený tak, aby vám byla věnována maximální pozornost, takže se nemusíte bát, že byste nestíhali. Navíc pracujete ve dvojicích, což je praktické a příjemné. Ve dvou se vše lépe táhne.

Po celou dobu o vás budou pečovat asistentky, umyjí vám potřebné nádobí, s čímkoliv pomohou a na přání uvaří kávu nebo čaj. Kromě toho máte k dispozici i jiné nápoje k uhašení žízně, skvělá vína a o přestávce občerstvení.

Očekávejte velice přátelskou a veselou atmosféru, seznámíte se s novými lidmi, vyměníte si zkušenosti a poznatky. Navíc se můžete ptát na cokoliv, co vás zajímá a nechat si poradit s tím, co vám činí problémy. Vůbec není důvod se ostýchat, přišli jste se učit. Dozvíte se mnoho zajímavostí a fíglů, které se vám budou hodit. Doporučuji dělat si poznámky přímo do receptur.

Během přípravy také průběžně ochutnáváte a hodnotíte. My jsme vyzráli na úskalí kynutého těsta a napekli pirohy s masem, zelím, houbami či brynzou, svatební koláčky, šátečky, rohlíčky s ořechy a buchty plněné domácími hruškovými povidly, která jsou prostě famózní. Druhý den jsme vařili například paellu, jehněčí sofrito, mušle sv. Jakuba nebo sladké churros s mandlovým krémem, nad kterým odpadnete blahem. Lekce o čokoládě je jednoduše čokoládová. Z opravdu špičkové čokolády jsme si vyrobili pralinky s chilli, s citronovou ganache, karamely s mořskou solí, mandlové macronky a vanilkové profiterolky z odpalovaného těsta.  Co nesníte, to vám spravedlivě rozdělí do krabic a vy se pak můžete svým nově nabytým umem pochlubit svým blízkým.

Za obrovské plus považuji přítomnost sommeliera na kurzech světové kuchyně, který vám ke každému chodu nabídne vhodné víno i s výkladem. Jste-li odvážní, máte jedinečnou možnost "otevřít" si láhev sektu šavlí!

Kurzy vedou opravdoví profesionálové, kteří pracují ve vyhlášených restauracích a prošli si i zahraničními provozy zvučných jmen.

U kurzů thajské či mexické kuchyně se můžete těšit na rodilé kuchaře a lekce vám bude překládána do češtiny.

V neposlední řadě je třeba ocenit možnost nákupu degustovaných vín i neobvyklých surovin, se kterými jste pracovali a jen velmi těžce byste je sháněli.

Nabízených kurzů je celá škála, od polévek a omáček přes sladké pečení až k poctivé české i světové kuchyni a pořídit se dají již od částky pod 3.000 Kč. Stačí si vyhradit přibližně 5-6 hodin volného času a vyrazit. Kurz je vhodný pro zapálené kuchtíky, ženy, muže, začátečníky i pokročilé, zkrátka pro všechny milovníky kuchyně a gurmány v nás!

Blíží se Vánoce a chcete-li být originální a udělat radost třeba babičce, mámě nebo dceři můžete jim kurz, respektive poukaz z možností pozdějšího vlastního výběru darovat. Přiberte ještě tátu, sestru, kamarádku nebo partnera a společně prožijete nezapomenutelný den.

Já jsem tam byla sama a i tak jsem si kromě "výslužky" odnesla zážitek, hodně dobrý pocit a v momentě, kdy se za mnou zavřely dveře, jsem se steskem pomyslela na svou dceru a věděla, že tady nejsem naposledy.

Takže všem hospodyňkám přeji „Ola Kala“!

Vaš adminka Daniela

Fotogalerie

Šéfredaktor

23. 11. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Jozef
Muselo to byť super. Tak trošku Vám závidím.Jozef.

Jozef 23. 11. 2010, 16:25

Thumb
Milý Jozefe, podle Vašich příspěvků soudím, že moc rád vaříte :).Ovšem Prahu máte trošku zruky. Ale to neznamená, že si někdy nemůžete udělat výlet! Každopádně Vám přeji ať Vám chutná, děkuji za komentář a pište dál! :) adminka Daniela

23. 11. 2010, 17:07

Ajaja
Nu což, máme-li Prahu z ruky, tak díky těmto stránkám to máme tak trochu korespondenčně a svépomocí :-)

Ajaja 23. 11. 2010, 19:26

Thumb
Musím jen souhlasit, v Ola Kala jsme byli s partičkou před měsícem a opravdu to stojí za to!!!!! Poslední dobou totiž nemluvím o ničem jiném a tím, co jsem se naučila, doslova šokuji své známé. Nevěřila bych, jak se člověk po návštěvě kurzu může do vaření zapálit. Už si hledám termín a šetřím korunky...

Eva P 24. 11. 2010, 21:25

Thumb
Je dobré vědět o dalších možnostech vzdělávání. Děkuji.

26. 12. 2010, 13:08

Ajaja
Je pravda, že člověk se sice leccos dočte, ale není nad to být u toho a moci odkoukat další fígle, které se nikde nikde nenapíšou...

Ajaja 26. 12. 2010, 15:10

Thumb
Přesně tak, někdy totiž úspěch celého pracného snažení může vylepšit nebo naopak zhatit úplná maličkost:)

27. 12. 2010, 09:21

Facebook komentáře