Znáte všechny druhy dýní?

Říjen patří jednoznačně k času dýní. Pokud jste si do dnešního dne mysleli, že vše začíná a končí u Hokaido, máme pro vás zajímavou zprávu. Na světě existují desítky druhů a všechny se dají jíst (a to i ty okrasné). Pojďme se dnes podívat na ty nejzajímavější!

Není tomu tak dávno, co si člověk pod pojmem dýně představil obrovskou oranžovou kouli, se kterou nebyla žádná sranda manipulovat. Dnes jich na pultech ale naštěstí najdete mnohem víc, všechny mají fantastickou chuť a rozhodně stojí za to, abyste je vyzkoušeli.

OKRASNÉ DÝNĚ

Okrasné dýně bývají zpravidla malé, mají výraznou strukturu a poměrně chudou dužinu. Proto se mnohem víc hodí jako dekorace do interiéru než do hrnce na polévku.Znáte všechny druhy dýní?

Nejznámější okrasné dýně:

  • Andělská dýně
  • Jack be little
  • Labutěnky
  • Trnová dýně
  • Zeleně pruhovaná sweet dumplings

JEDLÉ DÝNĚ

Patříte-li k příznivcům dýňových lahůdek, určitě vás potěší, že jich na trhu můžete najít nespočet. Každá se liší svou chutí, strukturou a samozřejmě i velikostí. Všechny dohromady ale chutnají skvěle a určitě je doporučujeme vyzkoušet.

Nejznámější jedlé dýně:Znáte všechny druhy dýní?

  • Špagetová dýně
  • Žaludová dýně
  • Hokaido
  • Goliáš

Špagetová dýně

Špagetová dýně patří k poměrně populárním druhům. Svou velikostí se řadí mezi dýně s největší hmotností. Má kulatý či protáhlý tvar a krémovou barvu. Ačkoli je na povrchu dosti tvrdá, uvnitř má vláknitou dužinu, která se po tepelné úpravě loupe jako špagety.

Hokaido

Hokaido patří jednoznačně k nejznámějším druhům dýní. Za správných podmínek vám vydrží i poměrně dlouho po Vánocích, takže se lahodnou dýňovou polévkou můžete sytit i několik měsíců po sezóně. Na trhu můžete najít kromě klasické červené dýně i zelenou. Ta je trochu víc žebrovaná a zploštělá. Zelená odrůda je navíc o něco větší a může dosahovat hmotnosti až tři kilogramy.

Žaludová dýně

Žaludová dýně je poměrně malá a lehká. V Americe je oblíbená hlavně pro svou oříškovou chuť, díky čemuž se dá bez problémů konzumovat i syrová. Nejlepší je tuto dýni zpracovat ihned po sklizni, jelikož se její typická chuť při dlouhodobém skladování vytrácí.

Goliáš

Velkoplodá dýně Goliáš se nejvíce hodí k zavařování a výrobě džemů. Díky vysokému obsahu vody není vhodné ji dlouhodobě skladovat, mohla by vám totiž zplesnivět. Pro svou vysokou hmotnost (až 30 kg) se také často používá jako potrava pro domácí zvířata.

přidejte na:
BB

11. 10. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář