Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí čerstvý sýr

Obtížnost Čas přípravy
5min
Čas vaření Celkový čas Porce
10min 15min
Nutriční hodnoty
620 kalorií 0.0g cukrů 30.0g tuků 30.0g bílkovin

Příprava

Čerstvé mléko (ideálně domácí, nebo z mlékomatu, ale dá se použít i z chladícího boxu ze supermarketu) za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne mléko vařit, odstavíme a lehce osolíme. Pak začneme přilévat vymačkanou šťávu ze 2 citronů (nejlépe procezenou přes sítko, ať tam nejsou cucky) a zamícháme. Za chviličku se začne mléko srážet. Chvíli necháme a pak přecedíme přes cedník. V cedníku nám zůstane sýr. Obsah cedníku vysypeme do plátýnka (utěrky, látkové čisté pleny) a pořádně vyždímáme přebytečnou syrovátku. Pak sýr propláchneme pod tekoucí vodou, aby neměl nakyslou chuť od citrónu. Ze sýra uděláme bochánek (není ho moc, z litru mléka odhadem tak 150-200 g), zatížíme ho a dáme do lednice vychladit.
Tento sýr má rozmanité využití, můžeme ho naložit do slaného nálevu, obalit a smažit, nebo sníst jen tak.


Přidat na Pinterest
slavuska

05. 03. 2013, Recept navštíven: 2798x


Přidat recenzi
heladon
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Na takto připravený sýr si velmi dobře pamatuji ze svého mládí. Dělala jej maminka a získanou hmotu/tvaroh/ z mléka po řádném vymačkání a přidání kmínu dala do kameninové nádoby a nechala týden zrát na chladném místě t.j. ve sklepě. Byla to pro nás pochoutka.

10. 03. 2013, 09:07

Přidat komentář

Facebook komentáře