Domácí čerstvý sýr
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Čerstvé mléko (ideálně domácí, nebo z mlékomatu, ale dá se použít i z chladícího boxu ze supermarketu) za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne mléko vařit, odstavíme a lehce osolíme. Pak začneme přilévat vymačkanou šťávu ze 2 citronů (nejlépe procezenou přes sítko, ať tam nejsou cucky) a zamícháme. Za chviličku se začne mléko srážet. Chvíli necháme a pak přecedíme přes cedník. V cedníku nám zůstane sýr. Obsah cedníku vysypeme do plátýnka (utěrky, látkové čisté pleny) a pořádně vyždímáme přebytečnou syrovátku. Pak sýr propláchneme pod tekoucí vodou, aby neměl nakyslou chuť od citrónu. Ze sýra uděláme bochánek (není ho moc, z litru mléka odhadem tak 150-200 g), zatížíme ho a dáme do lednice vychladit.
Tento sýr má rozmanité využití, můžeme ho naložit do slaného nálevu, obalit a smažit, nebo sníst jen tak.
05. 03. 2013
Ingredience
Kategorie
Další recepty
Recenze
Přidat recenziheladon 10. 03. 2013, 10:07