Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Domácí čerstvý sýr

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 5min , Čas vaření: 10min
Celkový čas: 15min , porce

620 kalorií, 0.0g cukrů, 30.0g tuků, 30.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Čerstvé mléko (ideálně domácí, nebo z mlékomatu, ale dá se použít i z chladícího boxu ze supermarketu) za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne mléko vařit, odstavíme a lehce osolíme. Pak začneme přilévat vymačkanou šťávu ze 2 citronů (nejlépe procezenou přes sítko, ať tam nejsou cucky) a zamícháme. Za chviličku se začne mléko srážet. Chvíli necháme a pak přecedíme přes cedník. V cedníku nám zůstane sýr. Obsah cedníku vysypeme do plátýnka (utěrky, látkové čisté pleny) a pořádně vyždímáme přebytečnou syrovátku. Pak sýr propláchneme pod tekoucí vodou, aby neměl nakyslou chuť od citrónu. Ze sýra uděláme bochánek (není ho moc, z litru mléka odhadem tak 150-200 g), zatížíme ho a dáme do lednice vychladit.
Tento sýr má rozmanité využití, můžeme ho naložit do slaného nálevu, obalit a smažit, nebo sníst jen tak.

slavuska

05. 03. 2013, Recept navštíven: 2341x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Domácí čerstvý sýr

Domácí čerstvý sýr

Čerstvé mléko (ideálně domácí, nebo z mlékomatu, ale dá se použít i z chladícího boxu ze supermarketu) za s...

Zobrazit všechny podobné recepty k Domácí čerstvý sýr Link-arrow

Přidat recenzi
heladon
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Na takto připravený sýr si velmi dobře pamatuji ze svého mládí. Dělala jej maminka a získanou hmotu/tvaroh/ z mléka po řádném vymačkání a přidání kmínu dala do kameninové nádoby a nechala týden zrát na chladném místě t.j. ve sklepě. Byla to pro nás pochoutka.

10. 03. 2013, 09:07

Přidat komentář

Facebook komentáře