Domácí čerstvý sýr

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

5min
Čas vaření
10min

Celkový čas

15min

Porce


Nutriční hodnoty

620 kalorií
0.0g cukrů
30.0g tuků
30.0g bílkovin


Příprava

Čerstvé mléko (ideálně domácí, nebo z mlékomatu, ale dá se použít i z chladícího boxu ze supermarketu) za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile začne mléko vařit, odstavíme a lehce osolíme. Pak začneme přilévat vymačkanou šťávu ze 2 citronů (nejlépe procezenou přes sítko, ať tam nejsou cucky) a zamícháme. Za chviličku se začne mléko srážet. Chvíli necháme a pak přecedíme přes cedník. V cedníku nám zůstane sýr. Obsah cedníku vysypeme do plátýnka (utěrky, látkové čisté pleny) a pořádně vyždímáme přebytečnou syrovátku. Pak sýr propláchneme pod tekoucí vodou, aby neměl nakyslou chuť od citrónu. Ze sýra uděláme bochánek (není ho moc, z litru mléka odhadem tak 150-200 g), zatížíme ho a dáme do lednice vychladit.
Tento sýr má rozmanité využití, můžeme ho naložit do slaného nálevu, obalit a smažit, nebo sníst jen tak.

přidejte na:
slavuska

05. 03. 2013

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
Na takto připravený sýr si velmi dobře pamatuji ze svého mládí. Dělala jej maminka a získanou hmotu/tvaroh/ z mléka po řádném vymačkání a přidání kmínu dala do kameninové nádoby a nechala týden zrát na chladném místě t.j. ve sklepě. Byla to pro nás pochoutka.
heladon 10. 03. 2013, 10:07