Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Křen

Křen

Přidat na Pinterest

Zelenina, původem z Ruska. Je to víceletá rostlina z rodu hořčice. Daří se mu v chladném nebo mírném podnebí. Sází se na jaře a zklízí v podzimních měsících. Křen vypadá jako kořenová petržel či pastinák. Je to dlouhý, silně aromatický kořen s hodně výraznou chutí. Obsahuje látky působící pozitivně na náš organismus (draslík, síra) – podporuje náš imunitní systém, dodává do těla důležité prvky, které pomáhají tělu hlavně v období chřipek a nachlazení. Jednou z těchto látek je i éter ze skupiny hořčičných olejů, který rozpouští hleny nosních dutin. V kuchyni jej nejčastěji používáme již předpřipravený k nejrůznějším pokrmům z uzenin a tučného masa, neboť podporuje žaludeční činnost, ale také k přípravě křenové omáčky apod. Pozor si však musíme dát na přehnanou konzumaci křenu – velké množství nám může podráždit vylučovací cesty.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé zapečené s křenem, kečupem a sýrem

Rybí filé osolíme, posypeme kmínem a sladkou paprikou. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filé. Kečup...

Šunkovo-křenový salát

Šunkovo-křenový salát

Smícháme zakysanou smetanu a dvě lžíce vody. Všechny ingredience smícháme dohromady a podáváme je s připra...

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Zeleninový nákyp s řepným salátem

Kapustu a červenou řepu nakrájíme na proužky a povaříme 10 minut. Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahr...

Sýrové rolky s křenem a hroznovým vínem

Sýrové rolky s křenem a hroznovým vínem

Do lučiny (lepší je domácí výroba) zamícháme křen a trochu osolíme. Pokud je příliš hustá, zředíme kapkou m...

Křenová omáčka podle sonizny

Křenová omáčka podle sonizny

Mrkev a petržel oloupeme a necháme v celku. Dáme je do hrnce, přidáme maso, nové koření, pepř a bobkový lis...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Křen Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře