Křen
Zelenina, původem z Ruska. Je to víceletá rostlina z rodu hořčice. Daří se mu v chladném nebo mírném podnebí. Sází se na jaře a zklízí v podzimních měsících. Křen vypadá jako kořenová petržel či pastinák. Je to dlouhý, silně aromatický kořen s hodně výraznou chutí. Obsahuje látky působící pozitivně na náš organismus (draslík, síra) – podporuje náš imunitní systém, dodává do těla důležité prvky, které pomáhají tělu hlavně v období chřipek a nachlazení. Jednou z těchto látek je i éter ze skupiny hořčičných olejů, který rozpouští hleny nosních dutin. V kuchyni jej nejčastěji používáme již předpřipravený k nejrůznějším pokrmům z uzenin a tučného masa, neboť podporuje žaludeční činnost, ale také k přípravě křenové omáčky apod. Pozor si však musíme dát na přehnanou konzumaci křenu – velké množství nám může podráždit vylučovací cesty.