Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Meruňky

Meruňky

Přidat na Pinterest
Plody ovocného stromu. Velikostně se podobají malým jablkům, barva zralých plodů se pohybuje od žluté až k sytě oranžové. Povrch je matný, budí sametový dojem. Podélná rýha rozděluje plod opticky na dvě poloviny, které jdou od sebe snadno oddělit. Uprostřed se nachází hnědá pecka. Dužina je velmi sladká, měkká a lahodná, ale jen v případě zralých plodů – nezralé jsou trpké. Rozlišujeme několik odrůd. Při konzumaci meruněk se do našeho těla dostává karoten (forma vitamínu A), železo a vláknina. Výborně chutnají jak čerstvé, tak sušené. U sušených si ale dávejme pozor na siřičitany, které jsou do ovoce přidávány při sušení a mohou negativně působit na naše tělo a vyvolat alergické reakce. Čerstvé používáme na zdobení moučníků, do ovocných pohárů.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Meruňkový džem s mandlemi

Meruňkový džem s mandlemi

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s polovinou cukru a šťávou z jednoho citrónu. Nechám...

Meruňkový kompot s peckami

Meruňkový kompot s peckami

Meruňky rozpůlíme na půl a vypeckujeme – pecky si ale schováváme, budeme jich tak hrst potřebovat. Meruňk...

Meruňkové knedlíky s marcipánem

Meruňkové knedlíky s marcipánem

Připravíme si těsto: máslo utřeme s vejcem, přidáme tvaroh, mléko a mouku. Vzniklé těsto je pevné, ale vláč...

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilkový tažín s citróny a meruňkami

Lilky nakrájíme na velké kusy a opečeme je na dvou lžících oleje dozlatova. Cibule nakrájíme najemno. Zázv...

Meruňkovo-jogurtový dezert

Meruňkovo-jogurtový dezert

Meruňky přepůlíme a vypeckujeme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, z citrónu budeme potřebovat pouze kůru. M...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Meruňky Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře